Matematik

finde f'(3) samt f'(5) ud fra aflæsning af figur

21. november 2009 af nina.rc (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Jeg har brug for hjælp til noget differentialregning, da vores lærer har et eller andet med ikke at forklare hvordan man gør!!

Nå men opgaven lyder:

Figuren viser grafen for en funktion f.

a) Find ud fra aflæsning på figuren
             f ’(3) og f ’(5)

b) Find ud fra aflæsning på figuren fortegnet for hvert af tallene
             f ’(1,5), f ’(2,5) og f ’(4,5)

c) For hvilke tal x er f ’(x) = 0?

Billedet ses vedhæftet,

på forhånd tak! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

jeg kan ikke åben din pdf-fil, men du tager bare en lineal og måler vinklen (vær omhyggelig), dernæst finder du tangens til vinklen, så har du din differentialkvotient. Det andet spørgsmål: JHer skal du finde maks og min - punkter


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. november 2009 af Sara Lykke (Slettet)

a)

Det trænede øje kan aflæse de indtegnede tangenters hældninger.

Ellers må du finde 2 punkter på hver af tangentligningerne og beregne hældningskoefficienten.

Så vidt jeg kan se er f ' (3) = -1/3 og f ' (5) = 1/9

b)

Her skal du se på grafen om funktionen er voksende (f' (x) = +), aftagende (f' (x) = -) eller konstante (f' (x) = 0) for de omtalte x-værdier. Du kan også beregne hældningen af tangenten hvis du er i tvivl.

c)

Ekstremaerne ligger ved x = 2 og x = 4


Svar #3
21. november 2009 af nina.rc (Slettet)

 super! og tak for svarene så hurtigt.

Jeg regner med det er i orden bare at skrive i a'eren:

f '(3) = - 3

f '(5) = 9

  ?   :)

til b'eren forstår jeg dog ikke, hvordan man skal regne det ud, når de ikke rammer linjen eller kan se hvilken retning de går.. er der en ligning?


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. november 2009 af Sara Lykke (Slettet)

I b'eren bliver der bare spurgt om hvilket fortegn hældningen af tangenterne i de punkter har. Altså er det nok at se på,  om f(x) er voksende (+) eller aftagende (-) for de x-værdier.


Svar #5
21. november 2009 af nina.rc (Slettet)

 ja det er jeg med på, men linjerne er ikke tegnet, så jeg forstår ikke hvordan man kan se det?

bliver den første fx så + el - ? og hvordan kan du se det?


Skriv et svar til: finde f'(3) samt f'(5) ud fra aflæsning af figur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.