Matematik

Differentialligning kan ikke komme videre

24. november 2009 af Milll (Slettet)

Hej allesammen, har en opgave som kan bare ikke gå videre

Undersøg om f(x) = x^3 + x^2 . 3 er løsning til differetialligningen

dy/dx - 3y = -3x^3 + 2x + 9

Jeg diff f(x)

f'(x) = 3x^2 + 2x

så sætter jeg f'(x) på dy/dx plads og f(x) på y's plads

dvs.:

3x^2 + 2x - 3 * x^3 + x^2  = -3x^3 + 2x + 9
 

Mit problem er bare at jeg ikke kan forkorte det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. november 2009 af peter lind

Du skriver f(x) = x^3 + x^2 . 3 men skal der ikke stå f(x) = x^3 + x^2 -3x  for så stemmer det ?. I den sidste ligning på venstre side skal der stå -3( x3 + x2 ) eller  -3( x3 + x2 - 3) hvis min rettelse er rigtig.


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

du mangler en parentes 3x2+2x-3(x3+x2 og hvor kommer så det punktum fra i 1. linie?


Svar #3
24. november 2009 af Milll (Slettet)

jo jeg mente - 3 sorry :D hvordan laver jeg det er ikke helt med endnu


Svar #4
24. november 2009 af Milll (Slettet)

-3( x^3 + x^2 - 3) = -3x^3 + 2x +9 er det samme men hvordan slette man bare 3x^2 + 2x???


Svar #5
24. november 2009 af Milll (Slettet)

jeg har fundet ud af det :D tusind tak

men hvad med denne her, den er lidt sværere

undersøg om f(x) = 1 - 1/x er løsning til diff. ligningen dy/dx = 1/x(1-y)

f'(x) = 1/(x^2)

1/(x^2) = 1/x(1-y) <-- det her kan det umuligt blive lig med hinanden?


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Det er løsningen, du får  3x2+2x-3(x3+x2-3) = -3x3+2x+9, gang ud og forkort


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. november 2009 af peter lind

#5 Jo højre side (1-(1-1/x))/x


Svar #8
24. november 2009 af Milll (Slettet)

Peter Lind: how?? hvor bliver y'et?


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. november 2009 af peter lind

y=1-1/x


Svar #10
24. november 2009 af Milll (Slettet)

 ej jeg forstår d bar ikk, føler mig virkelig dum


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. november 2009 af peter lind

I det sidste udtryk i #5 har jeg blot erstattet y med 1-1/x


Skriv et svar til: Differentialligning kan ikke komme videre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.