Matematik

Hyperbel og linje skærer hinanden...

25. november 2009 af malolz (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har en opgave, der lyder, at der er givet en hyperbel med ligningen y = 1/x og en linje med ligningen y = -x +a.

a er en konstant.

Så skal jeg beregne, for hvilke værdier af a hyperblen og linjen har to skæringspunkter.

Jeg har set på et tidligere svar, at der står "Sæt 1/x=x+a, x forskellig fra 0, og du får a^2>4 <=> a>2 eller a<-2", men hvordan søren kommer man frem til, at det bliver a^2?

Fortsat god aften (:


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. november 2009 af Daniel TA (Slettet)

Har du prøvet at regne på 1/x=x+a?
På et tidspunkt kommer man frem til en andengradsligning, hvor man skal beregne diskriminanten. For at der er to løsninger skal d>0.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. november 2009 af maddse (Slettet)

Jeg skal lige være sikker på om du mener y = -x+a som skrevet i #0 eller y = x+a som i det tidligere svar. Hvis det sidste er tilfældet:

Sæt

1/x = x+a               x≠0

gang igennem med x og du får en andengradsligning

-x2 + ax - 1 = 0

Denne har to løsninger hvis determinanten

D = b2-4ac = a2 + 4 > 0


Svar #3
25. november 2009 af malolz (Slettet)

Mange tak, så kan jeg bedre forstå min ligning ikke passede før, for jeg gangede ikke a med x. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. november 2009 af MN-P (Slettet)

1/x=-x+a, x forskellig fra 0          ganger med x i alle led

x/x=x(-x+a)

1=-x2+ax                                    trækker 1 fra på begge sider

-x2+ax-1=0

ax2+bx+c=0

Hvis der skal være 2 løsninger, skal diskriminanden være positiv

indsætter i b2-4ac  det kan godt virke lidt forvirrende at se de to formler med a-er sammen. Jeg har skrevet det ene med sort, så det nemmere kan ses.

d=a2-4(-1)(-1)>0

a2-4>0

a2>4    |a|>2


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. november 2009 af MN-P (Slettet)

#2 du har vist en fortegnsfejl i D


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. november 2009 af maddse (Slettet)

Ja, jeg stillede den først op efter det "tidligere svar" i #0, hvor der er skrevet y = x+a og fik vist ikke rettet fortegn helt ned igennem.

1/x = -x+a      x≠0

gang igennem med x og du får en andengradsligning

-x2 + ax - 1 = 0

Denne har to løsninger hvis determinanten

D = b2-4ac = a2 - 4 > 0

og resten som #4
 


Skriv et svar til: Hyperbel og linje skærer hinanden...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.