Matematik

Skæringspunkter til tredjegradspolynomium

26. november 2009 af malolz (Slettet) - Niveau: B-niveau

Min opgave lyder:

Beregn skæringspunkterne mellem parablen med ligningen y = x^2-3 og hyperblen med ligningen
f(x) = 3/(2x-4)+1

 

Når jeg har sat ligningerne overfor hinanden, og løst dem , får jeg det til 2x^3-4x^2-6x+8 = 0

Hvordan finder man skæringspunkterne til en tredjegradsligning?


Svar #1
26. november 2009 af malolz (Slettet)

Er der slet ingen, der kan hjælpe? :S


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. november 2009 af Yow! (Slettet)

tredjegradspolynomiet er forkert beregnet...

opgaven går vel bare ud på, at sætte ligningerne lig hinanden og isoler x....??


Svar #3
26. november 2009 af malolz (Slettet)

Jeg forstår ikke, hvad jeg gør forkert.

Man skal vel gange med (2x-4) på begge sider? (Skal man også gange 1-tallet på højre side med det?)

Men bliver det så et 2.gradspolynomium : x^2 - 6x -8 ?


Svar #4
26. november 2009 af malolz (Slettet)

Ingen andre der kan hjælpe? :s Jeg er virkelig på bar bund.


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. november 2009 af MN-P (Slettet)

x^2-3 = 3/(2x-4)+1     trækker 1 fra på begge sider

x2-4=3/2(x-2)               ganger med nevneren

(x-2)(x-2)(x+2)=3/2


Svar #6
26. november 2009 af malolz (Slettet)

mange tak for svaret! Men hvad så med skæringspunkterne mellem hyperblen og parablen?

Jeg forstår simpelthen ikke hvordan, man skal regne dem ud. I følge facitlisten kan jeg se, at der skal være 3 skæringspunkter.


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. november 2009 af Yow! (Slettet)

malolz...læs nu hvad jeg har skrevet i #2....

du skal sætte ligningerne lig hinanden, dvs. f(x) = y ....du får:

3/(2x-4)+1 =  x2 - 3
 

de 3 skæringspunkter finder du ved at isoler x i ovenstående udtryk og beregne x....


Skriv et svar til: Skæringspunkter til tredjegradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.