Matematik

Lave forskrift for en bane

28. november 2009 af Mimers (Slettet)

Hej

er i gang med et projekt hvor jeg selv skal foreslå en regneforskrift for en skibane. Vil gerne lave en bane bestående af en 3. gradsfunktion.

Den skal ligge i 1. kvadrant og skal skære y.aksen i (0,20) og x-aksen i (0,60) , hældningen skal være negativ altså

f(x)= -x^3

Men der indgår jo også andre variabler når jeg har specificeret kravene for forskriften så meget, aner bare ikke hvordan jeg skal gøre ?

den generelle formel er jo f(x)=ax^3+bx^2+cx+d

Men hvordan skal jeg gøre ?

Vedhæftet fil: skibakke.bmp

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. november 2009 af peter lind

Jeg går ud fra at med skæringen med x-aksen mener mener du at det er i (60,0). I så fald har du f(60) = 0 og f(0) = 20. Hvis du også kender maksimum og minimum har du 4 ligninger ti at bestemme de fire konstanter. Har du i stedet for maksimum og minimum enten x eller y -værdien der kan du bruge f'(x) = 0 i maksimum eller minimum.


Svar #2
29. november 2009 af Mimers (Slettet)

ja det var en fejl med (0,60) :). Tusinde tak


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. november 2009 af MN-P (Slettet)

Jeg har lige opdaget at det er en skihobbakke du gerne vil lave en kurve for.

Jeg tror ikke det kan laves i een kurve.

Set du på fysikken, er bakken lavet, så springeren kommer vandret ud over hoppet, hvor der er en lodret mur nedad ved kanten.

Kurven længere nede er forsøgt lavet, så hopperens bevægelse, som er den sidste del af en kasteparabel, tangerer den kurve der er på underlaget på så langt et stykke som muligt.

Uden at vide noget med sikkerhed tror jeg at det første stykke af bakken er en parabel, men det er ikke sikkert jeg har ret.

Flyveturen bør betragtes som en parabel med toppunkt der hvor den lodrette mur er. Her er hopperens hastighed vandret.

Jeg vil foreslå at du bruger et regneark til at lave eksembler på kurver du evt, kan bruge og til at vise flyveturen gennem luften.

Du kan måske bruge reggression på en del af flyvekurven til at finde en funktion der kan bruges som den sidste del af bakken.


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. november 2009 af MN-P (Slettet)

P.s.  kurven må ikke få positiv hældning undervejs.


Skriv et svar til: Lave forskrift for en bane

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.