Kemi

Ligevægts-øvelser

30. november 2009 af Julekonen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa folkens :)

Jeg sidder her med en kemi-aflevering, som jeg er gået død med og den skal afleveres onsdag. Jeg ville høre om I ville hjælpe mig med den?

Opgave 1:

I en beholder på 120L findes 5,0 mol H2 (g) og 10,2 mol I2 og intet andet. Temperaturen er 20 grader C

a) Beregn de to gassers partialtryk.- det har jeg gjort. (p(H2)=1,015 bar og p(I2)=2,070 bar)

Beholderen opvarmes til 560 grader C, hvorved følgende ligevægt indstiller sig:

H2(g) +I2(g)?2HI(g)

Ved ligevægt bestemmes stofmængden af HI i beholder til 9,2 mol

b) Beregn stofmængderne n(H2) og n(I2) ved ligevægt

Skal jeg så anvende at jeg x antal mol af reaktanterne og 9,2 mol af produktet:

      H2(g) +I2(g)?2HI(g)

Start x         x            9,2 mol

Ligevægt -x          -x       2x

eller hvodan? Jeg er gået fuldstændig i stå :/

c) Beregn totaltrykket i beholderen før og efter ligevægt. Hvorfor er de to tryk ens?

Her skal jeg vel anvende idealgasligningen og trykket for de tre gasser lagt sammen til at beregne trykket efter ligevægt. Men hvordan gør man så med trykket før ligevægt?

d) Beregn den værdi for ligevægtskonstanten ved 560 grader C.

I denne anvender alle ligevægts stofmængderne og beregner koncentrationen vha. c=n/V- og sætter ind i ligevægtskonstantbrøken.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Opgave 2:

Der fremstilles 250 mL 0,0100 M svovlsyreopløsning ved fortyndning af en 0,500 M H2SO4

a) Hvilken pipettestørrelse skal der anvendes? Den har jeg lavet (pipettestørrelse 5 mL)

pH for den fremstillede opløsning måles til 2,34

b) Beregn den aktuelle koncentration af H3O+ i opløsningen. (total stogmængde)

Her fra dette resultat kan jeg ikke få resten af opgaverne til at passe. Ved denne opgave gjorde jeg sådan:

-log([H3O+]/M)=2,34 => 10-2,34=0,004571 M

Svovlsyre er en dihydron syre, som er stærk i første trin og middelstærk i andet trin. Det vil sige, svovlsyre reagerer på følgende måde:

H2SO4(aq) + H2O(l) --> HSO4-(aq) + H3O+(aq) (I)

HSO4- (aq) + H2O (l) ? SO42-(aq) + H3O+(aq) (II)

Det ses, at opløsningens indhold af H3O+ stammer fra begge reaktioner.

c) Beregn stofmængden af H3O+ stammende fra reaktion (I) (mono-stofmængde)

Er n(HSO4-)=n(H3O+) pga. de reagerer i forholdet 1:1? Så n(H3O+)=0,250L*0,0100M= 0,0025 mol???

d) Beregn stofmængden af H3O+ stammende fra reaktion (II)

her går det så galt. For at finde stofmængden i reaktion (II) skal jeg anvende den totale stofmængde som jeg beregnede i b) og stofmængden fra c), men her får et minustal, som i hvert fald ikke kan passe. Det gør jeg ved at sige:

n(H3O+)=n(H3O+)total-n(H3O+)mono=(0,250L*10-2,34M)-(0,250L*0,0100M)=-0,001357 mol ????

e) Beregn de aktuelle koncentrationer af HSO4- og SO42- i opløsningen.

Øhm, hvordan er det nu lige man gør det??  Er det ikke den vi beregner i d) for SO42-?? Og for HSO42-??? Jeg er gået helt i stå ved denne.

f) Beregn ligevægtskonstanten for reaktion (II)

Skal jeg gå udfra at den samlede volumen er 250 mL?? eller hvor stor er volumen?? Det er der eneste som jeg er i tvivl om ved denne.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jeg ved at det er meget at hjælpe med, men jeg ville sætte stor pris på hvis der er en helt/heltinde derude bag skærmen som vil jeg hjælpe mig.

På forhånd tak for hjælpen.

/Lone :)


Skriv et svar til: Ligevægts-øvelser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.