Matematik

100^(2/4) uden lommeregner, hvordan?

03. december 2009 af silkeborgenser93 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvordan udregner jeg det eksakte resultat af 100 opløftet i to fjerdedele uden en lommeregner?

Og findes der en generel formel? Jeg har nemlig flere lignende opgaver at løse, hvor det blot er andre eksponenter.


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. december 2009 af MN-P (Slettet)

1002/4 = 1001/2 = √100 = 10

forkort potenserne så de bliver så enkle som muligt. Undgå kommatal ved at forlænge.


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. december 2009 af xSally (Slettet)

Der er disse regler:

x1/a =  a√(x)

xb/a = a√(xb)

I dit tilfælde er dette 1002/4 = 1001/2 = 2√100 = 10

Forkort endelig hvor du kan, den 1. regel er nemmest at regne med uden lommeregner.


Svar #3
03. december 2009 af silkeborgenser93 (Slettet)

Super, tak :)


Svar #4
03. december 2009 af silkeborgenser93 (Slettet)

Men hvis den nu hedder: 82/6, hvad gør man så, når det nu er noget sværere at finde kubikroden af 8 uden lommeregner, end det er at finde kvadratroden af 100?


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. december 2009 af xSally (Slettet)

Kubikroden af 8 er 2. 2*2*2=8

Ja, det er i princippet sværere, men kubikroden af 8 er en af dem, man ofte støder på, og derfor lærer mange dem udenad. Ligesom at kvadratroden af 144 er 12.


Svar #6
03. december 2009 af silkeborgenser93 (Slettet)

Tænkte jeg slet ikke på, mange tak :)


Skriv et svar til: 100^(2/4) uden lommeregner, hvordan?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.