Matematik

y''+k^2y=0 - Svært!

06. december 2009 af Alkymisten (Slettet)

Hvordan finder jeg fuldstændige løsning til diffrentialligningen y''+k2y=0? Den står ikke beskrevet i mine bøger :-S


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Gæt y = -e-kx


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Det er en partikulær løsning, jeg har skrevet, den fuldstændige løsning afhænger af randbetingelserne


Svar #3
06. december 2009 af Alkymisten (Slettet)

Jeg er helt blank :-S


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Nå givet ligningen y'' + ay' +by = 0 finder du rødderne til den karakteristiske ligning λ2+aλ+b=0, gør lige det først, du kan se, at b er 0 og a svarer til k2


Svar #5
06. december 2009 af Alkymisten (Slettet)

Jeg skal finde dne fuldstændige løsning til

(1) y''+k2y=0, hvor k>0 er en konstant

Ved at gøre prøve/gæt whatsoever har vi at (1) har løsningerne cos(kx) og sin(kx). af wornski determinanten har vi at

W(sin(kx), cos(kx)) =-ksin2kx-kcos2kx=-k≠0

den fuldstændige løsning er altså

y=c1sinkx+c2coskx

men hvor i alverdenen kommer coskx og sinkx fra!? Hvordan kan man ved prøve bare konstatere at (1) har løsningerne coskx og sinkx??


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

jeg har altså ikke tid lige nu, når du spørger som så meget


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. december 2009 af Dynin (Slettet)

#5 der må stå i din bog at løsningsrummet til en andengradsdifferentialligning er to dimensionalt, dvs. samtlige løsninger til en sådan kan skrives som en linear kombination af to lineært uafhængige løsninger, hvilket cos og sin er ...

At man kommer frem til coskx og sinkx ligger i at eikx og e-ikx  (åbenlyst) er (lineært uafhængige) løsninger til ligningen ... som giver mening hvis du kender til komplekse tal ... det ved jeg ikke om du gør :/


Svar #8
06. december 2009 af Alkymisten (Slettet)

Tror jeg kommer til at ødelæggemin SRP :-S Det gik ellers så godt indtil nu! :-(

Det er jo ALT for lidt bare at skkrive #5 som min løsning? :-s Dete r jo trods alt en srp :-( har sgu ramt muren...


Brugbart svar (1)

Svar #9
06. december 2009 af Dynin (Slettet)

#8 da du kender til Wronski determinanten må du have en sætning som siger noget i stil med

Er y1 og y2 løsninger til y''+p(x)y'+q(x)y=0 så er enten

(1) Hvis W(y1,y2)=0 er y1 og y2 lineært afhængige

(2) Hvis W(y1,y2)≠0 er y1 og y2 lineært uafhængige

og i tilfælde (2) er y(x)=c1y1(x)+c2y2(x) den fuldstændige løsning.

I #5 viser du at med y1=coskx og y2=sinkx opfyldes betingelse (2) og har dermed løsningen du selv skriver ...


Svar #10
06. december 2009 af Alkymisten (Slettet)

Wronski-determinanten gjorde jeg rede for i starten af opgaven under afsnittet linearkombination.

Men det undrer mig bare besvarelsen bliver SÅ kort :-S


Brugbart svar (1)

Svar #11
06. december 2009 af Dynin (Slettet)

#10 jamen det er fordi ligningen er yderst simpel, når du har sat "mekanismen op" :-)


Svar #12
06. december 2009 af Alkymisten (Slettet)

Ok, så er det bare med at regne videre, Tusind tak Dynin! igen igen! :-)


Svar #13
06. december 2009 af Alkymisten (Slettet)

ku du være interesseret i at læse den når jeg er færdig?


Brugbart svar (0)

Svar #14
06. december 2009 af Dynin (Slettet)

#13 ja det kunne jeg da godt :-) Jeg pm'er dig lige min mail ...


Skriv et svar til: y''+k^2y=0 - Svært!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.