Matematik

Hjælp til indirekte bevis

06. december 2009 af Nikolinek (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej!

Jeg skal vha. et indirekte bevis bevise at hvis x er ulige medfører det at x^2 er ulige? 

Er der nogen der kan forklare mig hvad det går ud på? 

Vh Nikoline


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2009 af mathon

hvis x er ulige kan x udtrykkes

x = 2n+1 , hvor n∈Z

x2 = (2n+1)2 = 4n2 + 4n + 1 = 2·(2n2+2n) + 1 = 2m + 1, som er ulige


Svar #2
06. december 2009 af Nikolinek (Slettet)

Men hvis det er et indirekte bevis, skal jeg så ikke antage at hvis x er ulige så er x^2 lige, og så vise at det er falsk og derfor må x er ulige --> x^2  er ulige altså være sand?


Svar #3
08. december 2009 af Nikolinek (Slettet)

 Hvordan kommer du fra (2n+1)2 = 4n2 + 4n + 1, kan ikke lige se hvad for en regel du bruger. Skal man ikke bruge 1. kvadratsætning?


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. december 2009 af mathon

hvis x er lige
dvs
    x = 2n
gælder
    x er lige ⇔ x2 = (2n)2 ⇔ 4n2⇔ 2(2n2) ⇔ 2m ⇔ x2 er lige

altså
         x2 er lige ⇔ x er lige

hvoraf
         x2 er ulige ⇔ x er ulige


Svar #5
08. december 2009 af Nikolinek (Slettet)

 x2 er lige ⇔ x er lige

kan altså vises ved et indirekte bevis ved at vise at 

x er ulige => x2 er ulige er sand, og derfra kan man konkludere at  x2 er lige ⇔ x er lige også er sand

Er det rigtig forstået?


Skriv et svar til: Hjælp til indirekte bevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.