Fysik

Gitterligningnen - beregn bølgelængde

06. december 2009 af bsm (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej:) er der nogle der kan hjælpe med en fysikafl omrking gitterligningen?

I fysiklektionen bestemte vi HeNe-laserens bølgelængde vha. et optisk gitter. Vi bestemte bagefter gitterkonstanten vha. gitterligningen og den nu kendte bølgelængde for HeNe-laseren (vi nåede ikke at regne på det).
Tabelværdien for HeNe-laserens bølgelængde er 632,8 nm.

1)  Bestem bølgelænden for HeNe-laseren. Afstanden er målt mellem gitter og væg til s=1,49m og afstanden mellem 0. og 1. orden til L1=61 cm.

2) Vi kender HeNe-laserens bølgelængde til lyset der passerer et optisk gitter, bestem gitterkonstanten for det ukendte gitter idet vi målte afstanden mellem gitter og væg til og afstanden mellem 0. orden og 1. orden til 31 cm. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2009 af mathon

1·λ = d·sin(θ1)

λ = d·(tan(θ1)/√(1+tan21))

λ = d·(L1/√(L12+s2))                                      da tan(θ1) = L1/s

hvor
     L1 = 0,61 m
      s = 1,49 m


Skriv et svar til: Gitterligningnen - beregn bølgelængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.