Matematik

Numerisk løsning af differentialligning

12. december 2009 af nej12 (Slettet)

Hej..

Kan denne ligningen         dv = -u * dm/m - g*dt   (udvidet raketligning)   løses numerisk, og hvis den kan, hvordan er fremgangsmåden? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. december 2009 af peter lind

Der findes mange metoder til numerisk løsning af differentialligninger. Den simpleste går går ud på at du erstatter differentialkvotionten med differenskvotienten. Har du differentialligningen y'=f(x,y) bliver den så erstattet af Δy/Δx, hvor Δx er et passende lille tal. så får du Δy = yi+1 -yi = f(xi,yi)Δx <-> yi+1 = yi+ f(xi,yi)Δx. Du skal have startværdier x0, y0. Der vil så gælde yi  er y værdien for x = x0+iΔx 


Svar #2
14. december 2009 af nej12 (Slettet)

hmm kan ikke lige se hvordan det skal gøres..

hvis vi f.eks. har differentialligningen dv/dt=u*dm/dt-g   så kan vi jo ikke erstatte noget da vi allerede har dv/dt?... 


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. december 2009 af peter lind

Nu har du også dm ind i spil. For at komme videre må du vide noget om hvordan m ændrer sig; men ellers får du Δv=uΔm - gΔt. Jeg vil gætte på at du skal erstatte Δm med (dm/dt)Δt


Skriv et svar til: Numerisk løsning af differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.