Matematik

bestem hardy-weinberg ligevægt

16. december 2009 af danee (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej alle.. 

Jeg sidder her med en opgave jeg har lidt svært ved at forstå, så håber der er nogen der kan hjælpe

mig lidt med at forstå spg. lidt bedre.

"En population på 100 individer består udelukkende af homozygote AA-individer. Denne population blandes fuldstændigt med en anden population på 200 individer, der udelukkende består af aa-individer. Bestem Hardy-Weinberg ligevægten i blandingspopulationen." 

Forstår bare ikke helt hvordan man griber opg. an!? Any info would be helpful!


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2009 af sigmund (Slettet)

Se på følgende uddrag af en Wikipedia-artikel om Hardy-Weinberg-princippet:

In the simplest case of a single locus with two alleles: the dominant allele is denoted A and the recessive a and their frequencies are denoted by p and q; freq(A) = p; freq(a) = q; p + q = 1. If the population is in equilibrium, then we will have freq(AA) = p2 for the AA homozygotes in the population, freq(aa) = q2 for the aa homozygotes, and freq(Aa) = 2pq for the heterozygotes.

I følge dette, så har vi et sted med to typer alleler (uden at har forstand på, hvad det er, men jeg kan forstå, at det har med gener at gøre), A og a. Frekvensen af A kaldes p og frekvensen af a for q. Det gælder selvfølgelig, at p+q=1. Når populationen er i ligevægt, er frekvensen af homozygote AA-individer lig med p2 og frekvensen for de homozygote aa-individer lig med q2.


Skriv et svar til: bestem hardy-weinberg ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.