Matematik

Ikke homogen 1. ordens differensligning

18. december 2009 af avlanden (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej Studieportalen

jeg skal løse en differensligning af 1. orden, og har fået oplyst at den ikke er homogen. Differensligning er vedhæftet i en Word docx fil, eller kan ses herunder

Differensligningen har den eksplicit udtrykte P_t (t er blot en notation) som beskriver hvordan den faktiske pris bliver i fremtiden, ud fra den forventede pris P_(t-1), hvor t-1 blot er en notation. Dvs. at man har en forventning til den fremtidige pris i periode t-1, den faktiske pris i fremtiden er da t.

P_t=((a-α)/b)-(β/b)*P_(t-1)

P_(t-1) er en variabel der udtrykker, den forventede pris, en periode før den faktiske pris. Dvs. at funktionen prøver at forudsige den faktiske pris, ud fra den forventede (økonomi)

a, α, b, β er alle konstanter.

På forhånd mange tak. (Skriv endelig hvis i ønsker noget udspecificeret)

-avl

Vedhæftet fil: studieportalen.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

hvis du kan skrive den om en almindelig differentialligning, så vil jeg godt kigge på den. Når man ikke har nogle oplysninger omkring prisen i fortiden, så er det ikke til at gennemskue


Svar #2
18. december 2009 af avlanden (Slettet)

Hej Erik, og mange (læs: tusind gange) tak for svaret!

Har vedhæftet et dokument, prøv at se om det giver mening

-avl

Vedhæftet fil:studieport.docx

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. december 2009 af peter lind

Differensligningen kan skrives som Pt= k1*Pt-1+k2

Hvis vi gå ud fra P0 kan de første skrives som

P1 = k1P0+k2

P2= k1*(k1P0+k2)+k2) = k12*P0+k2(k1+1)

P3 = k1* (k12*P0+k2(k1+1))+k2 = k13*P0+k2(k12+k1+1)  o.s.v.

Kan du nu se løsningen? 


Svar #4
18. december 2009 af avlanden (Slettet)

 Tak, kan godt se løsningen nu.

Min løsning er vedhæftet, så du kan se om den ser rigtig ud :).

Men, her har vi bare "gættet" os frem til løsningen, findes der en metode? Vil gerne kunne dokumentere dette ved brug af en metode, da det er til mit SRP-projekt. (tillægsspørgsmål, løsning af formler som denne, har i nogen idé om hvad det vil blive bedømt til ved 3.g's srp?). Og har i nogen idé om hvordan jeg kan hæve niveau'et fx ved yderligere analyse? Og hvad er forskellen på en homogen, og ikke homogen differensligning?

Den ene idé jeg har er at finde ud af hvad min række konvergerer imod.

På forhånd tak

-avl


Svar #5
18. december 2009 af avlanden (Slettet)

 Ups, her er den manglende vedhæftede fil


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. december 2009 af Dynin (Slettet)

#5 nej det er ikke korrekt summen giver 1+x+...+xn-1=(1-xn)/(1-x) hvor x=-β/b


Svar #7
18. december 2009 af avlanden (Slettet)

 Ja, det har du ret i, havde faktisk lige selv tænkt tanken. Mange tak :).

Svar til mine andre spørgsmål vil blive taget imod med kyshånd.

På forhånd tak

-avl


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. december 2009 af peter lind

Der findes en ret omfattende teori om differens ligninger; men det kan ikke være meningen du skal sætte dig ind i det. Specielle differesligninger givere differensrækken og kvotientrækken. I første omgang har man nok gjort som i #3. Jeg kan ikke se der er meget gæt i det. Du skal lige være opmærksom på at du formodentlig skal bevise en generel formel. Dette kan gøres ved induktion.

En inhomogen ligning er en ligning, hvor der forekommer et led som ikke indeholder "den ubekendte"  I dit tilfælde er det leddet (a-α)/b, der gør at det ikke er en homogen ligning. Fjerner du leddet har du en homogen ligning.

Jeg kan ikke læse docx filer.


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

jeg kan heller ikke læse doc-x filer


Svar #10
18. december 2009 af avlanden (Slettet)

 Hej Peter Lind,  jeg vil kigge lidt på induktion, og se om jeg kan få strikket et bevis sammen. Det er utroligt brugbart at du foreslår at bevise min formel vha. induktion. Min srp-vejleder ved intet om rækker, differensligninger, så det har været umuligt at få hjælp fra en med overblik over teorien (før jeg mødte jer).

Jeg vil fremover benytte doc filer. Hvis i ofte møder docx-filer, og føler at det er en gene at i ikke kan åbne dem, så findes der en løsning http://office.microsoft.com/da-dk/word/HA100444731030.aspx. Så kunne jeg måske også hjælpe jer lidt den anden vej :).

-avl


Svar #11
18. december 2009 af avlanden (Slettet)

 Er der nogen der kan finde ud af hvordan han laver den sidste omskrivning i svar #1 her: www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx ?

Mvh avl


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

det ligner polynomiers division


Brugbart svar (0)

Svar #13
18. december 2009 af Dynin (Slettet)

#11 jeg udnytter jo bare det jeg skrev i #6


Skriv et svar til: Ikke homogen 1. ordens differensligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.