Fysik

Energibevaring i skråt kast

19. december 2009 af maimon (Slettet)

hej

jeg er ved at skrive SRP, men er pludselig kommet i tvivl om bevaring af den mekaniske energi.

jeg skal bruge formlen ½*m*v0^2 = m*g*h+½*m*vx0^2

hvor v0 er starthastigheden og vx0 er hastigheden i x-retningen

men jeg kan ikke se hvor den formel kommer fra?

jeg  ved mgh er den potentielle energi og den kinetiske er ½*m*v^2


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. december 2009 af Argus (Slettet)

Det er som bekendt kun ændringer af h der er interessante, så h=0 kan vælges frit. Hvis vi nu definerer h=0 der hvor partiklen starter, ja så forsvinder ledet for potentiel energi på venstresiden. Dermed udtrykker din formel blot at summen af potentiel og kinetisk energi er den samme til alle tider, hvilket også er kendt som bevarelse af den mekaniske energi.


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. december 2009 af Lurch (Slettet)

Den formel du skriver er ikke helt korrekt. Husk at der også er en hastighed i lodret retning som du skal regne med

½*m*v0^2 = m*g*h+½*m*v^2

hvor v er den totale hastighed, dvs. v^2 = vx^2 + vy^2.

Den er den lodrette komponent af hastigheden der er relevant her, da den vandrette hastighed er konstant i et skråt kast uden luftmodstand.


Svar #3
20. december 2009 af maimon (Slettet)

tak for svarene begge to.

Til Lurch: jeg forstår ikke helt hvad du mener.

Jeg har vedhæftet det jeg har skrevet om formlen. Det ville være en kæmpe hjælp hvis du lige ville se om jeg fuldstændig

har misforstået det hele.

Vedhæftet fil:Energibevarelse.doc

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. december 2009 af Lurch (Slettet)

Det kommer an på hvad du mener med x-aksen? Er det bevægelsen i vandret retning?

I så fald er din formel ikke rigtig. Hvis din x-akse angiver hastigheden i lodret, dvs. hastigheds komponenten langs tyngdefeltet, så er den rigtig nok.

Min pointe er, at energibevarelse gælder, men det kræver at du inkluderer ALT energien. Energibevarelse siger at

E(1) = E(2)

I dit tilfælde betyder det

1/2*m*v0^2 + m*g*h0 = 1/2*m*v^2 + m*g*h

 Hvis du tegner en skrå pil til at repræsentere farten kan du opdele den i to vinkelrette dele. sammenhængen er givet af pythagoras

v^2 = vx^2 + vy^2

Derved bliver din energibevarelse (gang i gennem emd 2 og divider m ud, sæt h0=0)

vxo^2+vy0^2 = vx^2 + vy^2 + 2*g*h

Her skal man huske at hvis man ser bort fra luftmodstand, så er der ingen ændring af farten i vandret retning, siden der ikke virker nogle kræfter i denne retning. Kun den lodrette hastighed ændres pga tyngdekraften. derfor er vx0=vx, så

vy0^2 =  vy^2 + 2*g*h

hvor vy altså representerer hastigheden i lodret retning, samme retning som tyngdekraften.

Det blev en lang smøre, men håber det giver mening


Skriv et svar til: Energibevaring i skråt kast

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.