Matematik

kulstof 14 datering

21. december 2009 af mia jensen (Slettet)

hej, jeg har denne opagve som jeg ikke helt ved hvordan jeg skal gribe an;

I atmosfæren i dag udgør mængden af kulstof 14 i forhold til kulstof 12 1,2*10-12. I en gammel knogle finder man forholdet 1,0*10-12. Vi antager at mængden af kulstof 14 har været konstant. Halveringstiden er egentlig 5730 år, men af historiske årsager sættes den til den værdi, man troede den havde da metoden blev udviklet i 1950, nemlig 5568 år. Det betyder intet - eller hvad? Hvor gammel er knoglen under disse forudsætninger?

er der nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. december 2009 af mathon

du har:

                        A = Ao·e-k·t

                        Ao/A = ek·t

                        ln(Ao/A) = k·t

                        t = (1/k)·ln(Ao/A)

                        t = (T½/ln(2))·ln(Ao/A)

hvoraf med
T½ = 5568 år     t = (8032,93 år)·ln(1,2) = 1464,58 år

T½ = 5730 år     t = (8266,64 år)·ln(1,2) = 1507,19 år
                  

        
  


Skriv et svar til: kulstof 14 datering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.