Fysik

transport af elektrisitet.

29. december 2009 af Jonnaboe (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Jeg har i min fysikopgave fået et spørgsmål der lyder sådan her: " Hvordan sendes elektriciteten videre fra Esbjerg til Råhede, ud til moster Karens mobiloplader som hun fik til jul sidste år?"

Se det er det jeg "hader" ved min lærer. Han gør alt så indviklet! Kan det ikke passe at spørgsmålet egentligt bare går på at hvordan man får elektricitet fra elværket til forbrugeren, og så hen til den stikkontakt, hvor hun sætter sin oplader i, hvor strømmen bliver omformateret så den passer til opladeren? 

I så fald... - Nogen der kan hjælpe mig lidt på vej med svaret? (:


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Det synes jeg ikke er at gøre det indviklet, han vil sikkert bare hjælpe på vej. Nu ved jeg ikke, om kablerne til Råhede er gravet ned, eller de føres gennem luften, det må du lige undersøge. Spørg moster Karen!


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. december 2009 af mathon

når elektricitet skal transporteres over store afstande
transformeres den til lav strømstyrke og dermed høj spænding
for at mindske el-energitabet.

Før den langt fra elproduktionsstedet boende modtager spændingen i sin stikkontakt,
er elektriciteten af nogle gange nedtransformeret til 230 V, som er den almindelige driftspænding.


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. december 2009 af keg (Slettet)

jo det kan da godt lyde lidt kringlet det han der prøver at fortælle jer. Men lærere har det sådan, at de vil mange gange gerne skære det ud i pap for jer, og så opnår de ofte det stik modsatte hos eleverne. Men du har fattet hvad det drejer sig om kan jeg se.

 Dog er det sådan,at hvis strømmen skal transporteres over større afstande, så transformerer man strømmen, eller rettere spændingen op typisk til 4kvolt (4000 volt) eller 10 kv eller mere afhængig af afstanden til forbrugerne. Når så strømmen er kommet ud i nærheden af forbrugerne, så transformerer man spændingen ned igen typisk til omkring 250 volt, som er den spænding moster karen har til sin oplader, som så igen transformerer spændingen ned til måske 12 volt, som hun kan bruge til sin mobil oplader


Svar #4
29. december 2009 af Jonnaboe (Slettet)

Jeg har en dum vane med at blive distraheret af unødig ting, så jeg føler ikke så meget for den hjælpemåde. (:

De føres gennem luften (hvad hedder de der ting de forbinder dem? vi har altid kaldt dem "robotter" herhjemme fordi min fætter engang sagde det, så jeg ved faktisk ikke hvad de hedder i virkeligheden).


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. december 2009 af mathon

...er det højspændingsmaster, I kalder for robotter?


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. december 2009 af keg (Slettet)

For enden af luftledningerne står der de såkaldte transformatorer,

som transformerer spændingen ned til den værdi, som man bruger hos moster Karen.

På kraftværkerne står der også transformatorer, som transformerer spændingen op


Svar #7
30. december 2009 af Jonnaboe (Slettet)

ligepræcis - højspændingsmaster! :D

- De hersens transformere.. Er de inde i de "små huse" der står rundt omkring?


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. december 2009 af mathon

Ja
for at skjule deres lidet dekorative "arkitektur"


Svar #9
30. december 2009 af Jonnaboe (Slettet)

okay. - Keg skrev ".....typisk til 4kvolt (4000 volt) eller 10 kv " - er kv kvolt? - og er kvolt=volt*1000?


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. december 2009 af keg (Slettet)

1kv=1000v= 1000 volt

altså 4000v el. 10000 volt


Svar #11
30. december 2009 af Jonnaboe (Slettet)

okay! - nu er der omkring 30km fra esbjerg til råhede - hvor mange volt bliver det transformeret til? og er der en formel for det?


Skriv et svar til: transport af elektrisitet.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.