Matematik

% funktion??

30. december 2009 af Mette12 (Slettet)

Hej

En opgave lyder:

Et busselskab går ud fra, at passagertallet P(x) falder med 20 %, hvis billetprisen stiger med 5 %. Bestem en forskrift for P(x), når enhederne for billetpris og passagertal vælges, så P(1)=1

I min bog står opgaven indenfor emnet potensfunktioner. Men hvis nu jeg fik opgivet sådan en opgave til eksamen vil jeg ikke kunne se hvilke funktion jeg skulle bruge - altså om det er eksponentiel- eller potensfunktion.

Er der ikke en nem måde til at genkende en opgave om funktioner på, hvis funktionen ikke er opgivet i selve opgaven?

Mette ;D


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. december 2009 af Isomorphician

f(x0) = b*x0a <=>

0,8*f(x0) = b*(1,05*x0)a <=>

0,8*f(x0) = b*1,05a*x0a <=>

0,8*f(x0) = b*x0a * 1,05a <=>

0,8*f(x0) = f(x0)*1,05a <=>

0,8 = 1,05a, isoler a.


Brugbart svar (2)

Svar #2
30. december 2009 af ibibib (Slettet)

Billetprisen (x) stiger med 5 %. Det er procentstigningen på x der viser dig at det er en potensfunktion.

En eksponentielfunktion ville være: Et busselskab går ud fra, at passagertallet P(x) falder med 20 %, hvis billetprisen stiger med 5 kroner.


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. december 2009 af Isomorphician

Rettelse til #1:

f(x0) --> p(x0)


Svar #4
30. december 2009 af Mette12 (Slettet)

#3 tak

#4 - Så hver gang man får opgivet en procentstigning/fald x (eller gælder procentstigningen også for y) er der tale om en potensfunktion.

og i eksponentiel er x-værdien aldrig opgivet som procent?

**En opgave lyder:

En biografejer ved erfaringsmæssigt, at hvis han forhøjer billetprisen med 10 %, falder antallet af biografgæster med 4 %. Beskriv sammenhængen mellem billetprisen og antallet af biografgæster.

'' Nu står der godt nok i opgaven at man skal gøre det udfra en potensmodel, men kan man godt komme ud for at det ikke står der?Hvordan kan man så se det?


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. december 2009 af Isomorphician

#4: Lidt læsestof: mimimi.dk/c/funktionsTyper.pdf

Kig på de regler de har skrevet under hver funktionstype.


Skriv et svar til: % funktion??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.