Fysik

Effekt

01. januar 2010 af kimhøjrup (Slettet)

Ja jeg er ved at købe brændeovn, den en effekt på KW 5! Vil det sige at den kan afgive 5 KW/time?

Dernæst hvis jeg har massen 16000 kg vand der skal opvarmes fra 10 til 25 grader cencius varmeforskelden er da 15 grader og vands specifike varmefylde = 4.18

5 KW x 3.6 MJ/h = 18.000.000 J/h

16000 x 15 x 4,18 = 1003.200.000  

Vil denne opvarmning tage = 1003,2 / 18 = 55,7 timer ??


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. januar 2010 af Erik Morsing (Slettet)

5 kW = 5 kWh/h, altså 5 kilowattimer pr. time. Man måkler energien i kilowattimer. Spørgsmål 2: Den nødvendige varmetilførsel er M*cH2O*ΔT.


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. januar 2010 af mathon

"Vil denne opvarmning tage = 1003,2 / 18 = 55,7 timer ??"

Hvis
       KW 5 = 5 kW


      Ja


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. januar 2010 af mathon

...men der er vel ikke 16000 L vand på anlægget!!!


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. januar 2010 af Erik Morsing (Slettet)

#0

Det duer ikke at skrive sådan her: "Vil denne opvarmning tage = 1003,2 / 18 = 55,7 timer ??" Man skal være meget omhyggelig med at anføre enheder på bgge sider af lighedstegnet. Det er fordi du glemmer det, at du løber sur i opgaven. Det er nemlig en ren øvelsesopgave i brug af enheder.

Her skriver du "16000 x 15 x 4,18 = 1003.200.000"

Det går heller ikke, der SKAL enheder på i fysikstykker

#3

Jeg tror ikke de to spørgsmål hører sammen. Da 1 kwh = 3,600*106 Joule, så er 5 kwh = 2.016*107 Joule. Derfor får vi (2,016*107 Joule)/(18*106 Joule/h) = 1,12 timer. Vi har Q = 16000 kg * 4,18 Joule / (kg*K) * 15 K = 1,003*106 Joule. Det er altså den varmemængde, vi skal bruge for at opvarme vandt 15 grader


Svar #5
02. januar 2010 af kimhøjrup (Slettet)

Hej igen

Jo disse to spørgsmål hænget sammen. Der er tale om en brændeovn med en "vandbeholder" som yder 5 kw/h.

Så har jeg leget lidt med tanken om at få en lille svømme pøl på 16000 L = 16000 kg

Bråndeovnen yder 5 kw/h omregning til joule bliver da :

Da 1 kwh = 3,600*106 Joule

5 KW/h x 3.6 x 106 J = 18 x 106 J / h

Nødvendige varmetilførsel er= m  x cH2x Δt.

m = masse = 16000 kg

cH2O = vands varmekapasitet =  4186 J/(kg*K). (Erik Moritsen her har du hvis en fejl?)

Δt. = temperaturstigning = 25o C - 10o C = 15o C = 15 K

m x cH2O x Δt = 16000 kg x 4186 Joule / (kg*K) x 15 K = 1003,2 x 106 J
 

Tidsforbrug = 1003,2 x 106 J x h / 18 x 106 J / h  = 55,7 h

Som i kan se har jeg nu været ved at regne igen, og kommer stadig frem til de Ca. 56 timer, som jeg mener er rigtig ?

Jeg må hvis finde på noget andet er der nogen der har efaring med solvarme og hvor man kan læse om det?


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. januar 2010 af Erik Morsing (Slettet)

De 4,18 har jeg fra din egen angivelse, men det er da rigtigt at det er 4190 Joule pr. kg pr Kelvin - tænkte jeg ikke lige over


Brugbart svar (1)

Svar #7
02. januar 2010 af mathon

...eller skrevet
                        (5 kWh/h)·t = (16000 kg)·(0,00116277 kWh/(kg·K))·(15 K)

                        (5 kWh/h)·t = 279,067 kWh

                        t = (279,067 kWh)/(5 kWh/h) = 55,8 h

..............

   1 kJ = 0,0002777..... kWh


Svar #8
02. januar 2010 af kimhøjrup (Slettet)

Ja der er mange veje til rom, også tak til dig.


Skriv et svar til: Effekt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.