Kemi

Oxidationstal for atomerne i SO4--

09. januar 2010 af mogens91 (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Kære kemiinteresserede,

Der står i Helge Myginds bog om kemi, at når man lægger oxidationstallene for oxygen og svovl, vil man få oxidationstallet 2-. Men det kan jeg ikke se hvordan, at det vil lade sig gøre, fordi oxidationstallet/oxidationstallene for oxygen er: -2 og for svovl er:  ±2, 4, 6. I sulfationen er der 4 oxygen-atomer, altså i alt vil oxidationstallet være -8. Hvis man lægger oxidationstallet for svovl sammen, (2+4+6) bliver det 12. Derefter skal man lægge oxidationstallet for oxygen og svovl sammen, men det bliver 4, og i min bog står der, at det bliver -2. Hvordan kan det lade sig gøre? Er der noget, jeg har overset at gøre?

Hilsen
André Boroujerdi


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. januar 2010 af mathon

+6
 SO42-

6 + 4·(-2) = -2


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. januar 2010 af niQe

Du tænker på det forkert. Du skal ikke lægge de forskellige mulige ox-trin for Svovl sammen. For SO42- har du den samlede ladning på minus 2 dvs når du lægger ox-tallene for de 4 oxygen og for svovl sammen sakl de give -2. Da vi ved at ox-tal for oxygen er -2 fås følgende ligning: (OT=oxidationstrin)

4*OT(oxygen) + OT(svovl) = -2
indsæt OT(oxygen) = -2:

4*(-2) + OT(S) = -2

hvormed OT(svovl) bliver:

OT(S) = -2 + 8 = +6


Skriv et svar til: Oxidationstal for atomerne i SO4--

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.