Matematik

Rumgeometri - planer

13. januar 2010 af elvispresley (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg håber der er nogle som vil hjælpe mig med denne opgave:

Planen alfa har ligningen 2x-z=2.

1) Er alfa parallel med en af koordinatakserne? I givet fald hvilken?

2) Alfa skærer en af de tre planer, der udspændes af koordinatakserne i linjen med ligningen 2x-z=2. hvilken?

3) Bestem en ligning for den linje, hvori alfa skærer xy-planen.

4) Bestem en ligning for den linje, hvori alfa skærer yz-planen.

5) Ligger punktet A(0,1,3 i alfa? Gør B(1,1,2)?

Løsning:

1) Jeg ville sige at alfa er parallel med y-aksen, fordi y slet ikke er med i ligningen. Er det rigtigt?

2) Jeg kan både finde et skæringspunkt med x-planen og z-planen:

Jeg sætter x = y = 0 og indsætter i ligningen:

-z = 2 <=> z = -2

Så skæringspunkt med z-planen er (0,0,-2)

Jeg sætter y = z = 0 og insætter i ligningen:

2x = 2 <=> x= 1

Skæringspunkt med x-planen er (1,0,0)

Men spørgsmålet lyder på en af akserne?

3) og 4) ved jeg ikke hvordan jeg skal starte på?

5) Der indsætter jeg punkterne i ligningen og får at ingen af punkterne ligger i planen.

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. januar 2010 af MN-P (Slettet)

1) normalvektoren til planen er (2,0,-1) planen er parallel med y-aksen.

2) Indsætter y=0 i planens ligning 

for y=0 er 2x-z=2, hvilket netop er den ønskede linie, 

Når y=0 befinder linien sig i xz-planen

3) I xy-planen er z=0 indsættes i planens ligning

2x-0=2   ⇒ x=1

4) i yz-planen er x=0

2*0-z=2 ⇒ z=-2


Svar #2
14. januar 2010 af elvispresley (Slettet)

Tusind tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Rumgeometri - planer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.