Matematik

Cirklens ligning

13. januar 2010 af EmilieBN (Slettet)

hej. Kunne virkelig godt bruge hjælp til følgende opgave. Kan slet ikke finde ud af det.

En cirkel er bestemt ved ligningen
x2 + y2 - 4y - 21 = 0


- Bestem cirklens radius og koordinatsættet til cirklens centrum.
- Beregn koordinatsættet til hvert af skæringspunkterne mellem cirklen og
parablen.

Mvh


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. januar 2010 af mathon

x2 + (y-2)2 - 4 - 21 = 0 ................


Svar #2
13. januar 2010 af EmilieBN (Slettet)

Nu har jeg beregnet radius og koordinatsættet.

men hvordan kan du beregne koordinatsættet til skæringspunkterne mellem cirklen og parablen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. januar 2010 af mathon

hvilken parabel?


Svar #4
13. januar 2010 af EmilieBN (Slettet)

Hov. Undskyld.
Det fordi første del af opgaven lød således:

En parabel er bestem ved ligningen

Y = x2 - 4

også skulle jeg beregne koordinatsættet til toppunktet - hvilket jeg har gjort.

Det burde hjælpe noget mere


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. januar 2010 af mathon

både cirkel og parabel er symmetrisk om y-aksen

skæring kræver

            x2 + y2 - 4y - 21 = 0  og  y = x2 - 4
hvoraf

            y+4 + y2 - 4y - 21 = 0

            y2 - 3y - 17 = 0

            y ∈ {(3-√(77))/2 , (3+√(77))/2} = {-2.88748 ; 5.88748}

    x = ±√(y+4)   
hvoraf
for
    y = -2.88748
    x = ±√(-2.88748+4) ⇔ x∈{-1.05476 ; 1.05476}

dvs skæringspunkterne: 
                                     (-1.05476 ; -2.88748)        og        (1.05476 ; -2.88748)

samt

for
    y = 5.88748
x = ±√(5,88748+4) ⇔ x∈{-3,14444 ; 3,14444}

dvs skæringspunkterne:
                                     (-3.14444 ; 5.88748)         og         (3.14444 ; 5.88748)

hvoraf det fremgår, at der er fire skæringspunkter beliggende symmetrisk om y-aksen

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. januar 2010 af mathon

tekstforbedring

hvoraf det fremgår, at der er fire skæringspunkter to og to beliggende symmetrisk om y-aksen


Svar #7
13. januar 2010 af EmilieBN (Slettet)

jeg tænkte på noget.. er der en formel for det? 
- altså en formel for at udregne det. Du har bare skrevet, så gør iv det her og det her.
Og jeg kan godt forstå dine træk, men kan ikke finde formlen


Skriv et svar til: Cirklens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.