Matematik

Bestem ligning for tagent for f i punkt A

14. januar 2010 af Takeo (Slettet) - Niveau: B-niveau

En funktion f er bestemt ved

1/4 x^3-x^2-x+4

Det skæringspunkt mellem grafen for f og førsteaksen, der har den mindste første koordinat kaldes A

Hvordan bestemmer jeg en ligning har tangenten til grafen for f i punktet A?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2010 af keg (Slettet)

 har du mulighed for at optegne grafen i et CAS-værktøj, og må du bruge et sådant,  for så kan du hurtigt få rødderne frem?


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. januar 2010 af Exupery (Slettet)

Men ellers kan du jo blot gætte en rod.

Lad os forsøge os med 2:

(1/4)*2^3-2^2-2+4=(1/4)*8-4-2+4=2-4-2+4=0

Det var altså en rod. Fint nok, så dividerer vi den bare op i polynomiet:

[(1/4)x^3-x^2-x+4]/[x-2]=(1/4)x^2-(1/2)x-2

(1/4)x^3-(1/2)x^2

-----------------------

-(1/2)x^2-x+4

-(1/2)x^2+x

----------------------

-2x+4

-2x+4

---------------------

0

Heraf ved du altså, at du kan løse:

0=[(1/4)x^2-(1/2)x-2]*[x-2]

ud fra nulreglen fås, at

(1/4)x^2-(1/2)x-2=0

d=(-1/2)^2-4*(1/4)*(-2)=(1/4)+1=2+1/2

x=[-(-1/2)±√(2+1/2)]/[2*1/4]=[1/2±1+1/2]/[1/2]

hvoraf det fås, at:

x=-2 v x=4

og vi ved jo allerede, at:

x-2=0 => x=2

Så tredjegradspolynomiets rødder er altså givet ved:

x=-2 v x=2 v x=4

Det mindste førstekoordinat er x=-2, så denne fører vi videre som A(-2,f(-2)).

Nu er problemet sådan set det samme som at løse enhver anden opgave, hvor du skal finde en tangent.

Find f(-2), f'(-2) og indsæt så i:

y=ax+b 

som også kan skrives:

f(x)=f'(x)*x+b

hvis det gør det nemmere at finde ud af.


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. april 2010 af Sunbright (Slettet)

 vent, hvad er x0, f'(x) og f'(x0) så?

//


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. april 2010 af Sunbright (Slettet)

ups:

da vi jo skal bestemme tangenslinjen, som jo er f'(x0)+f(x0)*(x-x0)..

//


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. april 2010 af mathon

skæringspunkter mellem grafen for f og førsteaksen
                
                         (-2,0)    (2,0)   (4,0)

    f '(x) = (3/4)x2 - 2x - 1
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. april 2010 af mathon

#4

en og samme rette linje kan udtrykkes lidt forskelligt

                         • y = f '(xo)·x + b = ax + b

                         • y = f '(xo)(x-xo) + f(xo) = f '(xo)·x + (f(xo) - f '(xo)·xo= ax + (yo-a·xo) = ax + b
                                                                                                           
                                                              
 


Brugbart svar (2)

Svar #7
22. april 2010 af mathon

f '(-2) = (3/4)·(-2)2 - 2·(-2) - 1 = 3 + 4 - 1 = 6

tangentligning i (-2,0):

          y = f '(-2)·(x-(-2)) + f(-2)

          y = 6·(x+2) + 0

          y = 6x + 12


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. april 2010 af Sunbright (Slettet)

 vielen danke.. :):)


Skriv et svar til: Bestem ligning for tagent for f i punkt A

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.