Matematik

potens

15. januar 2010 af jp51118 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der nogen som kan forklare hvorfor  x^0 = 1  F.eks. 2^0=1 eller 1000^0=1 ?  når man tager 1000 og ganger det med sig selv 0 gange, skulle det jo give 0 men det gør det ikke  hvorfor ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2010 af mathon

pr. definition

                     xa = ea·ln(x)

                     x0 = e0·ln(x)  = e0 = 1       uanset x∈R+


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. januar 2010 af Sovsehjerne (Slettet)

At w0 =1 for alle w (eks. 00 =1). er en definition. Årsagen er, at potensregnereglen an /am =an-m så gælder uanset værdierne af m og n.


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. januar 2010 af Sovsehjerne (Slettet)

#1

"pr. definition

                     xa = ea·ln(x)

                     x0 = e0·ln(x)  = e0 = 1       uanset x∈R+ "

Det ville så kræve en redegørelse for at e0 = 1. Endvidere kan det give indtrykket af, at reglen alene gælder for positive tal.


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. januar 2010 af mathon

derudover
er pr definition fastsat
                                  x0 = 1   x∈Ro


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. januar 2010 af peter lind

#4 00 er faktisk ikke defineret.


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. januar 2010 af Sovsehjerne (Slettet)

#5

" 00 er faktisk ikke defineret. "

Hvordan vil du så evaluere potensrækkefremstillingen for eksponentialfunktionen?

exp(0)=00 / 0!+01 /1!+02 /2!+......=1+0+0+......=1


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. januar 2010 af mathon

#5

                Ro = R\{0}


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. januar 2010 af mathon

00 kan selvfølgelig defineres
  
                 00 = 1 i specielle tilfælde
men
    i almindelighd har 00 ingen mening


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. januar 2010 af Sovsehjerne (Slettet)

I beg to disagree:

00 = 1 altid.

Se evt. http://en.wikipedia.org/wiki/Characterizations_of_the_exponential_function


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. januar 2010 af mathon

 pr definition
                      0! = 1! = 1


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. januar 2010 af Sovsehjerne (Slettet)

#10

" pr definition
                      0! = 1! = 1"

Sandt nok, men det redegør alene for nævnerne i rækkeudviklingen:

e0 = 00 /0!+01 /1!+02 /2!+03 /3!....

     = 1/1+ 0/1+0/2+0/6+....

     = 1+0+0+0+....

     = 1


Brugbart svar (0)

Svar #12
15. januar 2010 af peter lind

#9 Jeg kan ikke se. at  der i din henvisning står noget som helst om 00. Det der står er forskellige måder at definere og bevise formler for logaritme og potensfunktioner.


Brugbart svar (0)

Svar #13
15. januar 2010 af Sovsehjerne (Slettet)

#12
 

Den var alene ment som en reference til potensrækkefremstillingen af ex . Formlen giver kun mening, når x0 = 0 for alle x.

Jeg har fundet en bedre artikel:

http://en.wikipedia.org/wiki/Exponentiation

Hvis du scroller ned til afsnittet "Zero to the zero power", finder du en rimeligt detaljeret diskussion af emnet.


Brugbart svar (0)

Svar #14
15. januar 2010 af mathon

hvor det blandt andet tilføjes:
    "On the other hand, 00 must be handled as an indeterminate form when it is an algebraic expression
      obtained in the context of determining limits"

   hvorefter det gentages,
at
        00 undertiden med specielle formål for øje og under forklarende tolkning
        anvendes som værende lig med 1
men
        ikke er defineret i elementær potenssammenhæng


Skriv et svar til: potens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.