Matematik

hjælp! til koordinat til vektor a og vektor b!!

24. januar 2010 af policedrift (Slettet) - Niveau: A-niveau

om vektorerne a og b er det givet ved, at

vektor x=5*vektor a - 3*vektor b

vektor y=2*vektor a + 4*vektor b

hvor vektor x=(-18, 20) og vektor y=(-2,34)

beregn koordinaterne til vektor a og vektor b

hjælp jeg ved ikke hvordan jeg skal gøre det....


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. januar 2010 af Knotz (Slettet)

du har at

(-18,20) = 5(a1, a2) - 3 (b1, b2) og
(-2,34) = 2 (a1, a2) - 4 (b1, b2)

Det giver fire ligninger:

-18 = 5* a1 - 3 *b1
20 = 5 * a2 - 3 * b2
-2 = 2 * a1 - 4 * b1
34 = 2 * a2 - 4 * b2

Du isolerer da en af variablerne i den ene ligning og sætter den ind i den anden som har de sammen variable:

-18 = 5* a1 - 3 *b1  <->  a1 = (-18 - 3 * b1) /5

-2 = 2 * a1 - 4 * b1  <->  -2= 2 * (-18 - 3 * b1) /5 - 4 *b1
-2 = (-36 - 6* b1)/5 - 4*b1
-10 = -36 - 6 * b1 - 20 * b1
26 = -26 * b1
b1 = -1

a1 = (-18 - 3 * (-1)) /5 = 15/5 = 3


Og så gør du det samme med de to andre ligninger

 


Svar #2
24. januar 2010 af policedrift (Slettet)

tusind tak! ;P


Svar #3
24. januar 2010 af policedrift (Slettet)

-10 = -36 - 6 * b1 - 20 * b1
26 = -26 * b1
b1 = -1
 

fra den øverste step til den næste step: der er to b1, hvordan forsvandt den ene?


Skriv et svar til: hjælp! til koordinat til vektor a og vektor b!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.