Tysk

Hvorfor hedder det sådan?

25. januar 2010 af Økonomen (Slettet)

Hvorfor hedder det således?

1. Heute ist der erste Mai.

2. Wir sehen uns am ersten Mai.


Svar #1
26. januar 2010 af Økonomen (Slettet)

1. Der Mai er grundled i denne sætning og står i nominativ. Jeg laver sætningen lidt om, så grammatikken står mere klart frem. Der erste Mai fällt dieses Jahr auf einen Sonnabend.

2. am ersten Mai. er en bestemt tidsangivelse. Reglen er, at navneord, der angiver et bestemt tidspunkt (altså på spørgsmålet: hvornår) står enten i akkusativ eller styres af et forholdsord med dativ eller akkusativ.

Nogle eksempler med akkusativ: Odense, den 26. Januar 2010 (Dato i brev) Diesen Winter haben wir viel Schnee bekommen. Nächsten Sonntag besuche ich meinen Vater.

Nogle eksempler med præpositionsforbindelser: an dem - am Am folgenden Tag, am letzten Donnerstag

in dem - im Im Winter, im Jahre 1999, im nächsten Augenblick.

vor = Vor einem Jahr zu = Zu Weihnachten

um = um die Jahrhundertwende,


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. januar 2010 af Stygotius (Slettet)

 Du har naturligvis ikke givet et eneste eksempel på at en præposition styrer akkusativ ved angivelse af en dato, da det  jo aldrig er tilfældet.

Husk børnerimet :  "Tiden hvorNÅR i akkusativ STÅR"   (dvs. uden præp.)

"Der Mai" er ikke grundled i sætningen, men subjektsprædikativ  (=omsagnsled til grundled).


Svar #3
27. januar 2010 af Økonomen (Slettet)

1. Månedernes navne er maskulinum.

2. "an" er den præposition der bruges ved angivelse af datoer, og den styrer så en lokativisk dativ i maskulinum, -derfor "an dem" ( =am).

Eks. "Hun blev født den 6. maj," = "Sie wurde am sechsten Mai geboren"
 


Skriv et svar til: Hvorfor hedder det sådan?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.