Matematik

to cirkler - find diametre

25. januar 2010 af zeskmn (Slettet)

 Hej jeg sidder med en opgave jeg ikke kan løse

opgave beskrivelsen lyder:

En skorsten står oven på et lidt større rør. Skorsten er defekt så man ønsker at købe en ny. På tegningen kan man se et tværsnit af skorstenen og det tilstødende rør set fra oven. Det er ikke muligt at måle diameteren på de 2 rør direkte, så man er nød til at beregne dem. C er centrum i den størst cirkel og afstanden fra E til F er 5 cm og afstanden fra B til D er 9 cm.
Hvor store er de to cirklers diametre?

(jeg har vedhæftet opgave sættet det er opgave 5, der er der også en skitse der hører til opgaven)

hvordan finder jeg de to diametrer

på forhånd tak for hjælpen :)

p.s. har forresten lagt nogle linier over skitsen som danner en trekant da det var et hint til hvordan man skulle lave den fra min lærer.

Vedhæftet fil: Opgave 2.doc

Brugbart svar (1)

Svar #1
25. januar 2010 af peter lind

Kald radius i den store cirkel R og radius for den lille cirkel r. Af figuren fremgår at R - r = 4,5. Kald centrum for den lille cirkel C1 Se på den retvinklede trekant trekant CEC1 Der gælder vinkel C er ret. Hypotenusen er r, CC1 = 4,5 og CE = R - 5. Den sidste kan ved hjælp af den foregående ligning udtrykkes ved r alene. Hvis du bruger Pytagoras på den trekant får du en ligning tll bestemmelse af  r. 


Svar #2
26. januar 2010 af zeskmn (Slettet)

 Tusind tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: to cirkler - find diametre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.