Matematik

logaritme funktioner

31. januar 2010 af rnadal (Slettet) - Niveau: A-niveau

har en opgave hvor jeg skal bestemme den afledede til nogle funktioner.

Jeg har f.eks.

f(x) = ln(x3)

bliver det så ikke bare

f '(x) = 3 * ln/x * x = 3/x2 ??


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. januar 2010 af PeterValberg

Når f(x) = ln(x3) er den afledede funktion:

f'(x) = (ln(x3))' = 3/x

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
31. januar 2010 af rnadal (Slettet)

ja okay , hva så med f(x) = (ln x)2

og  f(x) = 2x - 5 * ln x ????


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. januar 2010 af PeterValberg

ln(2)·2x - 5/x

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
02. februar 2010 af rnadal (Slettet)

hvordan er du kommet til det, kan du lige forklare ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. februar 2010 af PeterValberg

Jeps, det vil jeg da :-)

f(x) = 2x - 5·ln(x)

En grundlæggende regneregel for differentiation siger:   (f(x) ± g(x))' = f'(x) ± g'(x)

f'(x) = (2x - 5·ln(x))' = (2x)' - (5·ln(x))' = (2x)' - 5·(ln(x))' = 2x·ln(2) - 5·1/x = 2x·ln(2) - 5/x

Herover er brugt grundlæggende regler for differentialkvotienter:

(ax)' = ax·ln(a)

(ln(x))' = 1/x

(k·ln(x))' = k/x

Håber, det besvarer dit spørgsmål...

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. februar 2010 af PeterValberg

Med hensyn til f(x) = (ln(x))2 så er det jo en sammensat funktion, hvor den såkaldte kæderegel skal i spil.

Vi kalder lige den ydre funktion g(x) = x2 og den indre funktion for h(x) = ln(x), derved er vi klar til kædereglen:

f''(x) = (g(h(x)))' = g'(h(x))·h'(x) = ((ln(x))2)'·(ln(x))' = 2·ln(x)·(1/x) = (2·ln(x))/x

Håber det hjælper

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
02. februar 2010 af rnadal (Slettet)

det gør det, mange tak


Skriv et svar til: logaritme funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.