Matematik

opskriv forskriften på 2.gradspolynomier - rødder og koordinatsæt angivet.

31. januar 2010 af Keshe (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hejsa. Jeg skal finde forskriften på et 2.gradspolynomium. Jeg har fået oplysninger:

r1 = 1
r2 = -3

Og at parablen går gennem (0,6)

Har sat mine tal ind i: 

f(x) = a(x-r1)(x-r2) <-> f(x) a(x - 1)(x - (-3)) 

Har sat koordinatsættet ind på x's plads, så jeg får:

f(x) = a(0-1)(6-(-3)

Ved ikke hvad jeg så skal gøre. Skal jeg gange ind i brøken? Skal jeg isolere a? Hvordan finder jeg a?
Har 5 andre lign. opgaver, så hvis jeg bare kunne få svar på, hvordan man løser opgaven, kan jeg jo lave de andre selv.

Tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. januar 2010 af Peder Dingo (Slettet)

Når parablen går gennem punktet: (x,y) = (0,6) er 6 en y-værdi og 0 x-værdien. Sæt disse værdier ind i ligningen (y = f(x)..), udregn paranteserne og isoler a.


Svar #2
31. januar 2010 af Keshe (Slettet)

Altså sådan her? 

6 = f(0) = a(0-1)(0-(-3) <-> 6 = f(0) = -1 - 3


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. januar 2010 af Peder Dingo (Slettet)

Udover at a(0-1)(0-(-3)) = -3a


Svar #4
31. januar 2010 af Keshe (Slettet)

 Okay.. Så er a = -3, hvordan finder jeg så b og c?


Svar #5
31. januar 2010 af Keshe (Slettet)

 Har et facit i bogen, der skulle gerne giver:
f(x) = -2(x-1)(x+3)


Brugbart svar (1)

Svar #6
31. januar 2010 af Peder Dingo (Slettet)

Jeg sagde ikke at a var -3.

Jeg sagde bare at:

6 = a(0-1)(0-(-3)) = -3a => a = -2

f(x) = -2(x-1)(x-(-3) = -2(x-1)(x+3)

Hvis du vil have c og b, skal du bare gange parenteserne ud.


Svar #7
01. februar 2010 af Keshe (Slettet)

 Tusinde tak for hjælpen, jeg forstår det nu! 


Skriv et svar til: opskriv forskriften på 2.gradspolynomier - rødder og koordinatsæt angivet.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.