Matematik
Angivelse af en regneforskrift..?!
06. februar 2005 af
lilly (Slettet)
Hejsa!!!
Er lige igang med min mat afl. og kan simpelthen ikke finde ud af den sidste opgave...
Opgaven lyder:
Angiv en regneforskrift for funktionen f, som opfylder:
f´(x)= sin(2x) og f(1/2 pi)= 2
Hvordan skal jeg gribe opgaven an? kan virkelig ikke finde ud af den...
På forhånd tak!
Er lige igang med min mat afl. og kan simpelthen ikke finde ud af den sidste opgave...
Opgaven lyder:
Angiv en regneforskrift for funktionen f, som opfylder:
f´(x)= sin(2x) og f(1/2 pi)= 2
Hvordan skal jeg gribe opgaven an? kan virkelig ikke finde ud af den...
På forhånd tak!
Svar #1
06. februar 2005 af Matrix (Slettet)
Som du sikkert kan se er det en 1. grads differentialligning.
Den skal løses ved separation af de variable:
f´(x)= sin(2x) <=>
dy/dx= sin(2x) <=>
dy = sin(2x)dx <=>
y = S(sin(2x)dx)
Der substitueres med t = 2x
dt/dx = 2 <=> dx =1/2 dt
y = S(1/2 * sin(t)dt)<=>
y = 1/2*(-cos(t)) + k
Der substitueres tilbage:
y = -1/2*cos(2x) + k
Kravet er at f(1/2 pi) = 2 hvilket indsættes i ligningen og k isoleres:
2 = -1/2*cos(2*1/2 pi) + k <=>
2 = 0 + k <=>
k = 2
Løsning:
y = -1/2*cos(2x) + 2
-Matrix!
Den skal løses ved separation af de variable:
f´(x)= sin(2x) <=>
dy/dx= sin(2x) <=>
dy = sin(2x)dx <=>
y = S(sin(2x)dx)
Der substitueres med t = 2x
dt/dx = 2 <=> dx =1/2 dt
y = S(1/2 * sin(t)dt)<=>
y = 1/2*(-cos(t)) + k
Der substitueres tilbage:
y = -1/2*cos(2x) + k
Kravet er at f(1/2 pi) = 2 hvilket indsættes i ligningen og k isoleres:
2 = -1/2*cos(2*1/2 pi) + k <=>
2 = 0 + k <=>
k = 2
Løsning:
y = -1/2*cos(2x) + 2
-Matrix!
Svar #2
06. februar 2005 af lilly (Slettet)
Hej igen!
Tak for hjælpen!!! den var slet ikke så slem alligevel! nogen gange kan man bare slet ikke se, hvordan opgaver skal løses:)
Men lige en lille ting... bliver k ikke en 1/2... det får jeg den i hvert fald til og så passer det også når man indsætter funktionen ind på grafregneren.
Men tak for hjælpen igen!
Tak for hjælpen!!! den var slet ikke så slem alligevel! nogen gange kan man bare slet ikke se, hvordan opgaver skal løses:)
Men lige en lille ting... bliver k ikke en 1/2... det får jeg den i hvert fald til og så passer det også når man indsætter funktionen ind på grafregneren.
Men tak for hjælpen igen!
Svar #3
06. februar 2005 af Epsilon (Slettet)
#2: Jeg tror blot, at Matrix har tænkt cos(pi/2) i stedet for cos(pi). Løsningen opnået ved partiel integration er rigtig nok;
y = k - 1/2*cos(2x)
Indsættelse af (x0,f(x0)) = (pi/2, 2) giver i stedet
k = 2 + 1/2*cos(2*pi/2) = 3/2
så
f(x) = 3/2 - 1/2*cos(2x), x E R
må være den søgte løsning.
//Singularity
y = k - 1/2*cos(2x)
Indsættelse af (x0,f(x0)) = (pi/2, 2) giver i stedet
k = 2 + 1/2*cos(2*pi/2) = 3/2
så
f(x) = 3/2 - 1/2*cos(2x), x E R
må være den søgte løsning.
//Singularity
Skriv et svar til: Angivelse af en regneforskrift..?!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
