Matematik

løs ligningssystemey

09. februar 2010 af Tsubasa (Slettet)

-x+3y=6

2x+y=-5

har aldrig lært det her, og lige pludselig dukker de op i en mat. opg. T_T

kan nogen fortæller mig, hvordan man løser sådan nogle?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du kan f.eks. bruge substitutionsmetoden. Isoler x i den første ligning:

x = 3y-6

og indsæt det i den anden ligning:

2(3y-6)+y = 6y-12+y = 7y-12 = -5, hvoraf 7y = 7, eller y = 1. Indsæt nu det i udtrykket for x:

x = 3*1 - 6 = 3-6 = -3

Altså  x = -3, y = 1


Svar #2
09. februar 2010 af Tsubasa (Slettet)

Ohh.. I see, mange tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. februar 2010 af mathon

eller

     I:   -x+3y=6                         ganges med 2 og kaldes III
     II:  2x+y=-5

     III: -2x+6y=12
     II:  2x+y=-5                          II og III adderes

            7y = 7
            y = 1                            indsat i -x+3y=6 giver

          -x+3·1=6
          -x = 3
          x = -3
  .......................

I dette tilfælde er metoderne lige anvendelige.

I en hel del andre tilfælde giver substitutionsmetoden
alt for meget brøkregning, som kun de færreste
synes at være fortrolige med, hvorfor
lige store koefficienters metode må anbefales.

           
 


Skriv et svar til: løs ligningssystemey

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.