Matematik

Finde de to ubekendte i ligningen: b*1^a=60 og b*4^a=30

11. februar 2010 af 3400Camilla (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey venner ;)

Jeg er stødt ind i et lille problem med matematikken, så tænkte om der var nogle der kunne hjælpe mig.

Mit problem er at jeg har fået oplyst to ligninger, hvor jeg skal bestemme tallene for a og b.

b*1^a=60 og b*4^a=30

Og jeg kan simpelthen ikke se hvordan jeg skal gøre det, så håber at der er en af jer der måske kunne hjælpe mig ..

På forhånd tak..

Kh. Camilla


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. februar 2010 af JKaram (Slettet)

Kan du bruge CAS?

Karam


Svar #2
11. februar 2010 af 3400Camilla (Slettet)

Øhh .. jeg ved ikk hva CAS er ?! .. så bliver nok lidt svært .. Hehe


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. februar 2010 af JKaram (Slettet)

Lommeregner. Hvis du har en stærk lommeregner, kan du løse dem på dem.
Ellers vil jeg anbefale dig at isolere b i den ligning der er til venstre og indsætte det i den til højre.

Det kaldes substitutionsmetoden.

Karam


Svar #4
11. februar 2010 af 3400Camilla (Slettet)

Jamen det vil jeg da så lige prøve at se om jeg kan så :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. februar 2010 af JKaram (Slettet)

Super, Camilla :-)

Karam


Svar #6
11. februar 2010 af 3400Camilla (Slettet)

Men så bliver jeg lige nødt til at spørger dumt igen .. når jeg isolerer b.. så kommer den til at hedde b=30/4^a .. men hvordan skal den så "indsættes" i den anden .. jeg kan jo ikk regne værdien ud når jeg ikk kender a.. Sorry - jeg ved godt at jeg er dum :S


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. februar 2010 af JKaram (Slettet)

Nej. Men indsætter du det du har fundet i stedet for b, så har du en ligning hvor du kun har en ubekendt (nemlig a). Denne kan du så regne ud, så du har a er lig med et tal. Når det er gjort indsætter du din a-værdi i en af ligningerne (det er ligemeget hvilken) og udregner så b.

Karam


Svar #8
11. februar 2010 af 3400Camilla (Slettet)

Aha :D .. Jeg tror jeg har fattet det .. yes .. mange tak ..


Svar #9
11. februar 2010 af 3400Camilla (Slettet)

Allersidste dumme spørgsmål hvis det er i orden.. har fået 7,5^a=60 .. men hvordan isolerer jeg a, når det er en potens ?!


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. februar 2010 af mathon

     b·4a = 30
     b·1a = 60                       ligningerne divideres

     4a = (1/2)                       som logaritmeres

    ln(4)·a = -ln(2)

    ln(22)·a = - ln(2)

    2·ln(2)·a = -ln(2)

    2a = -1

    a = -(1/2)
 


Svar #11
11. februar 2010 af 3400Camilla (Slettet)

Tak :D .. så passer det .. men hvorfor -ln ? hvor kommer det fra ?


Svar #12
11. februar 2010 af 3400Camilla (Slettet)

Ahh .. har funde ud af det -ln(2) er det samme som ln(0,5).. men hvorfor ganger du pludselig med 2 i 3. sidste linje.. det er det eneste jeg ikk lige kan se logikken i nu ..


Brugbart svar (0)

Svar #13
11. februar 2010 af JKaram (Slettet)

Han ganger ikke med to.

ln (ab) =b * ln (a)

Den regneregel bruger han.

Karam


Svar #14
11. februar 2010 af 3400Camilla (Slettet)

Aha .. super .. helt perfekt .. I er nogle stjerne ... tusind tak for hjælpen ;D


Skriv et svar til: Finde de to ubekendte i ligningen: b*1^a=60 og b*4^a=30

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.