Matematik

bestem ligning til tangent

19. februar 2010 af perlez (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen :)

er der nogle som kan hjælpe mig ud af denne opgave?

En funktion f er bestemt ved


f (x)= x3−3x2−9x+6 .


a) Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P(2, f (2)) .
b) Benyt f ′(x) til at argumentere for grafens forløb.

på forhånd mange tak :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2010 af peter lind

Ligningen for tangenten til grafen for en funktion f(x) i (x0,f(x0) er y = f'(x0)(x-x0)+f(x0)


Svar #2
21. februar 2010 af perlez (Slettet)

okay tak :) men jeg forstår ikke vhilke tal som man skal indsætte i tangentligningen?

 hvis jeg diff. f(x) får jeg:

3x^2-6x-9  , ved ikke om det er det som jeg skal gøre :(


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. februar 2010 af mathon

xo = 2

f '(xo) = 3xo2 - 6xo - 9

f '(2) = 3·22 - 6·2 - 9

f(xo) = f(2) = xo3 − 3xo2 − 9xo + 6 = 23 − 3·22 − 9·2 + 6


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. februar 2010 af mathon

f '(2) = -9
f(2) = -16

tangentligning i (2,-16)

     y = f '(2)·(x-2) + f(2)

     y = -9·(x-2) +(-16)

     y = -9·x+18 - 16

     y = -9·x + 2


Svar #5
21. februar 2010 af perlez (Slettet)

men det er da ikke det færdige resultat er det?

skal man ikke finde b

i Y= ax+b?


Svar #6
21. februar 2010 af perlez (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. februar 2010 af mathon

du plejer tilsyneladende

    y = ax + b

    y = -9x + b

    -16 = -9·2 + b

    2 = b


Svar #8
21. februar 2010 af perlez (Slettet)

okay super tak for hjælpen :D


Svar #9
21. februar 2010 af perlez (Slettet)

i spørgsmål b hvordan kan man argumentere for grafens forløb?


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. februar 2010 af peter lind

Se på hvor f(x) er voksende (f'(x) > 0) og hvor f(x) er aftagende (f'(x) < 0)


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. februar 2010 af mathon

bestem
               monotoniforhold


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. februar 2010 af mathon

f '(x) = 3x2-6x-9 = 3(x2-2x-3) = 3(x+1)(x-3)

ekstrema
            kræver f '(x) = 3(x+1)(x-3)

med monotoniintervallerne

]-∝;-1[         ]-1;3[        ]3;∝[


Skriv et svar til: bestem ligning til tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.