Matematik

Bestem vinkler (vektorregning)

21. februar 2010 af SørenV (Slettet) - Niveau: A-niveau

En linje L går gennem punkterne:

P (-2,4,1)         Q (1,5,-1)

Hvordan bestemmer jeg de spidse vinkler, som linjen danner med de tre koordinatplaner??


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. februar 2010 af mathon

linjen er parallel med retningsvektoren PQ = [3,1,-2] med længden √(14)

vinklen med xy-planen V = 90° - cos-1(([0,0,1]·[3,1,-2])/√(14))

vinklen med xz-planen V = 90° - cos-1(([0,1,0]·[3,1,-2])/√(14))

vinklen med yz-planen V = 90° - cos-1(([1,0,0]·[3,1,-2])/√(14))


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. februar 2010 af peter lind

Find vektor PQ. Kald enhedsvektorer langs hver af akserne for ei. Vinklen mellem akserne og linjen kan så findes af PO·ei = ´|PQ|cos(v) hvor v er den mellemliggende vinkel


Svar #3
21. februar 2010 af SørenV (Slettet)

Mange tak!

Men hvorfor er det netop at vi skal bruge enhedsvektorerne? Har jeg umiddelbart svært ved at forstå?


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. februar 2010 af mathon

alment
vinklen V mellem vektorerne
                                          a og b
beregnes af:

                                         cos(V) = (a·b)/(|a|·|b|) = ((a/|ab/|b|)

hvor a/|a| og b/|b| er enhedsvektorer


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. februar 2010 af peter lind

#2 Det er strengt taget heller ikke nødvendigt; men det er langt det nemmeste.


Skriv et svar til: Bestem vinkler (vektorregning)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.