Fysik

Mekanik; To objekter forbundet over en skråning

21. februar 2010 af Phienix (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude.

Jeg står med en opgave jeg har problemer med at komme ordentligt igang med. Situationen er beskrevet på billedet (vedhæftede fil).
To kasser er forbundet med en snor over en skråning som anvist. Det antages at der kan ses bort fra friktion, og snoren ligger på et hjul (ikke vist på tegningen) ved skråningens kant, hvor der også kan ses bort fra friktionen. Desuden antages det, at snoren er masseløs.

Massen af kasse A: 100 kg
Massen af kasse B: 50 kg

Vi skal finde ud af hvilken vej systemet vil bevæge sig, når det frigøres fra hvile.
Jeg har sagt, at kasse A påvirker kasse B med en kraft svarende til mA*g*sin(30) = 490 N, og at kasse B påvirker kasse A med en kraft svarende til mB*g*sin(53.1) = 392 N. Og herudfra at kasse B vil bevæge sig op af sin skråning, mens kasse A vil bevæge sig ned af sin, kan dette passe?

Vedhæftet fil: fys.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
21. februar 2010 af peter lind

Ja


Svar #2
22. februar 2010 af Phienix (Slettet)

#1

Mange tak :)

Jeg står så med de resterende underopgaver, vil høre om det ser acceptablet ud (jeg har lavet en tilsvarende opgave, hvor der ikke var skråning på, men hvor kasse A blot fulgte en given akse, men med vinkler føler jeg mig meget i tvivl).

Find accelerationen af de to kasser:
∑F = m*a ⇔ a = ∑F / m
hvor m er den totale masse;
a = 98.0 N / 150 kg = 0.653 m / s2

Find snorspændingen:
T - wBsin(53.1) = FB = mB*a ⇒ T = mB*a + wBsin(53.1)
eller
wAsin(30.0) - T = FA = mA*a ⇒ T = wAsin(30.0) - mA*a


Skriv et svar til: Mekanik; To objekter forbundet over en skråning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.