Fysik
Fysik besvær.
09. februar 2005 af
Monty33 (Slettet)
En rulleskøjteløber står på toppen af en bakke. Vi kan med god tilnærmelse betragte gnidningen i hjul-lejrene som viskøs. bakkens hældning i forhold til vandret er 15 grader svarende til en rimelig stejl vej. Rulleskøjteløber med udstyr vejer 80 kg.
a) Beregn den resulterende tyngdekraft og tyngdeacceleration, dvs. uden gnidning og luftmodstand, på løberen.
b) Efter et stykke tid har løberen en konstant fart på 40 km/t. Hvad er friktionskraften og luftmodstanden på løberen
c) lige efter at løberen har nået den konstante far på 40 km/t flader vejen ud. hvor stor en energi skal der afsættes i lejre og ved luftmodstand før hun holder stille? Hvor kommer denne fra og hvad bliver der af den?
d) Hvis vi antager at denne gennemsnitlige friktionskraft og luftmodstand er på 35 N hvilket svarer til et tryk på 3,5 kg og ikke urealistisk, hvor lang tid vil tage løberen at stoppe.
e) Løberen ser en forhindring 30 m længere fremme og har derfor kun 30 m til at stoppe. Hvor stor skal den friktionskraft og luftmodstand være for at hun kan stoppe. Denne gang stammer friktionskraften selvfølgelig hovedsageligt fra rullekøjtens bremse.
f) Hvis vi ser bort fra friktionskraft og luftmodstand hvor høj var den pågældende bakke.
Det ville være rart hvis der var nogen som kunne hjælpe mig med dette.
#monty33#
a) Beregn den resulterende tyngdekraft og tyngdeacceleration, dvs. uden gnidning og luftmodstand, på løberen.
b) Efter et stykke tid har løberen en konstant fart på 40 km/t. Hvad er friktionskraften og luftmodstanden på løberen
c) lige efter at løberen har nået den konstante far på 40 km/t flader vejen ud. hvor stor en energi skal der afsættes i lejre og ved luftmodstand før hun holder stille? Hvor kommer denne fra og hvad bliver der af den?
d) Hvis vi antager at denne gennemsnitlige friktionskraft og luftmodstand er på 35 N hvilket svarer til et tryk på 3,5 kg og ikke urealistisk, hvor lang tid vil tage løberen at stoppe.
e) Løberen ser en forhindring 30 m længere fremme og har derfor kun 30 m til at stoppe. Hvor stor skal den friktionskraft og luftmodstand være for at hun kan stoppe. Denne gang stammer friktionskraften selvfølgelig hovedsageligt fra rullekøjtens bremse.
f) Hvis vi ser bort fra friktionskraft og luftmodstand hvor høj var den pågældende bakke.
Det ville være rart hvis der var nogen som kunne hjælpe mig med dette.
#monty33#
Svar #1
09. februar 2005 af Peden (Slettet)
Du kan få lidt hints:
a) Det var da et kluntet spørgsmål. Der menes dog nok at du skal finde de to kraft-komposanter der virker på løberen. Altså skal du tegne en trekant, hvor F_res, er hypotenusen, og så regne resten ud.
b) F_friktion = my * F_normal. Altså, igen noget med at tegne trekanter og få kraften til at pege den rigtige vej.
Luftmodstand kan jeg ikke huske hvordan standard er i gymnasiet.
c) Delta E_mek = 0
d) A = F * s
e) A = F * s plus lidt af det foregående.
f) Delta E_mek = 0
a) Det var da et kluntet spørgsmål. Der menes dog nok at du skal finde de to kraft-komposanter der virker på løberen. Altså skal du tegne en trekant, hvor F_res, er hypotenusen, og så regne resten ud.
b) F_friktion = my * F_normal. Altså, igen noget med at tegne trekanter og få kraften til at pege den rigtige vej.
Luftmodstand kan jeg ikke huske hvordan standard er i gymnasiet.
c) Delta E_mek = 0
d) A = F * s
e) A = F * s plus lidt af det foregående.
f) Delta E_mek = 0
Svar #2
14. februar 2005 af Monty33 (Slettet)
HAR brug for hjælp til det sidste sprøgsmål.
f) Hvis vi ser bort fra friktionskraft og luftmodstand hvor høj var den pågældende bakke.
I kan se andre spørgsmål i #1 men kan i ikke fortælle mig hvordan jeg finder frem til højden på bakken.
f) Hvis vi ser bort fra friktionskraft og luftmodstand hvor høj var den pågældende bakke.
I kan se andre spørgsmål i #1 men kan i ikke fortælle mig hvordan jeg finder frem til højden på bakken.
Skriv et svar til: Fysik besvær.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
