Matematik

Projektion af vektor på linje

23. februar 2010 af zenati (Slettet)

Jeg skal beregne koordinatsættet til projektionen af vektoren a= (1,3,-4) på linjen m, som er givet ved:

m: (x=1-s, y=5, z=4-2s)

Hvordan gør jeg?


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du har en parameter fremstilling for linien m på formen

(x, y, z) = (1, 0, 4) + s (-1, 0, -2) , hvor s gennemløber de reelle tal.

Projektionen af vektoren a på linien m kan findes som projektionen af a på en retningsvektor for m. En retningsvektor for m er den vektor i parameterfremstillingen, der er multipliceret med parameteren s, altså vektoren

r = (-1, 0, -2) .

Projektionen af a på m er da vektoren

am = (ar/|r|) r/|r| = (ar) r/|r|2 .

Nu er |r|2 = 5 og ar = (1, 3, -4)•(-1, 0, -2) = -1 + 0 + 8 = 7, så

am = 7/5 r = (-7/5, 0, -14/5)


Svar #2
23. februar 2010 af zenati (Slettet)

okay, tak, hvad er det for en formel du bruger?


Svar #3
23. februar 2010 af zenati (Slettet)

Undskyld ligemeget, jeg forstår det nu:p Mange tak


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

p = r/|r| er en enhedsvektor parallel med r. Så ap er længden af projektionen af ap. Og (ap)p er så selve projektionen af ap.


Skriv et svar til: Projektion af vektor på linje

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.