Matematik

Parallelogram

26. februar 2010 af Zimone (Slettet)

Hvordan regner man omkredsen af et parallelogram når man bare har diagonalernes længde? De er 6 og 8 cm!


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Lad de to vektorer a og b i planen repræsentere parallelogrammets sider. Parallelogrammets diagonaler er da repræsenteret af de to vektorer a+b og a-b . Dette indses ved at tegne et vektordiagram. Nu kender vi længderne af a+b og a-b og ønsker at finde længderne af a og b særskilt. Vi har nu

|a+b|2 = (a+b)•(a+b) = aa + bb + 2ab = |a|2 + |b|2 + 2ab , og

|a-b|2 = (a-b)•(a-b) = aa + bb - 2ab = |a|2 + |b|2 - 2ab .

Heraf fås, ved at addere de to ligninger, at

|a+b|2 + |a-b|2 = 2|a|2 + 2|b|2 , og ved at subtrahere dem i stedet, at

|a+b|2 - |a-b|2 = 4ab

I dette tilfælde, hvor |a+b| = 8 og |a-b| = 6, fås

ab = 7 og |a|2 + |b|2 = 50 . Jeg vender tilbage lidt senere med, hvordan vi finder omkredsen

P = 2|a| + 2|b|


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Som opgaven er formuleret, er der ikke noget entydigt svar på omkredsens størrelse P. Ved betragtninger af trekantsuligheder, finder vi

1 ≤ |a| ≤ 7, 1 ≤ |b| ≤ 7, og |a|+|b| ≥ 8, og sammenholdes det med ligningen vi fandt i #1, |a|2 + |b|2 = 50, finder vi, at der må gælde for omkredsen P af parallelogrammet

16 ≤ P ≤ 20 . Omkredsen er mindst, nemlig 16, når den ene side er 1 og den anden er 7, og den er størst, nemlig 20, når begge sider har længden 5.

Uden yderligere oplysninger kan vi ikke komme det nærmere.


Skriv et svar til: Parallelogram

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.