Matematik

Projiction: linje på plan

27. februar 2010 af Kamelkalle (Slettet)

En linje m projiceres på planen alfa i linjen m1. Jeg skal angvie parameterfremstillingen for linjen m1 og vinklen mellem m og m1.

M: (1+2t, -3+t, 4-6t) og alfa: 3x-y+2z=1

Skal jeg så ikke starte med at finde en skæring ml. m og alfa?

Denne får jeg til værende: (33/7, -6/7, -50/7) ved indsættelse af linjen m's parameterfremstilling i alfa's lingning.

Hvordan kommer jeg så videre herfra?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. februar 2010 af mathon

skæringspunkt S(33/7, -8/7, -50/7)

punktet Q(1,-3,4) ligger på m

Find Q's projektionspunkt Qp på planen α.

SQp er retningsvektor for m1.


Svar #2
27. februar 2010 af Kamelkalle (Slettet)

Tak mathon, det var en tastefejl. Jeg har også fået -8/7


Svar #3
27. februar 2010 af Kamelkalle (Slettet)

Hvordan laver jeg en projiction af et punkt på en plan?

Jeg ha rkun prøvet punkt på linje.


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. februar 2010 af mathon

skæringspunktet mellem planen
og linjen gennem Q med planens normalvektor som retningsvektor er projektionspunktet.


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Dit skæringspunkt er næsten korrekt. Det skal være (33/7, -8/7, -50/7) svarende til parameterværdien t = 13/7 for m. Lad os kalde dette skæringspunkt P. Vælg nu en anden parameterværdi, for eksempel t = 2. Til dette svarer punktet Q: (5, -1, -8) på linien m. Vi skal finde projektionen R af punktet Q på planen alfa. Vektoren RQ skal da være parallel med normalvektoren n = (3, -1, 2) til planen alfa, og koordinaterne for punktet R = (x, y, z) skal også opfylde ligningen for planen alfa. Så vi vil finde det tal s, der opfylder

RQ = sn , altså

(5-x, -1-y, -8-z) = s(3, -1, 2) . Heraf fås

x = 5-3s, y = -1+s, z = -8-2s, som vi så indsætter i planens ligning

3(5-3s) - (-1+s) + 2(-8-2s) = 15 - 9s +1 - s -16 - 4s = 1, hvoraf -14s = 1, eller s = -1/14. Punktet R har altså koordinaterne

R: (x, y, z) = (5+3/14, -1-1/14, -8+2/14) = (73/14, -15/14, -55/7).

Nu har vi to punkter for linien m1, nemlig P og R. En retningsvektor for m1 er da vektoren PR, og m1 går gennem P.


Svar #6
27. februar 2010 af Kamelkalle (Slettet)

OK så. Jeg valgte en anden t-værdi,så jeg lige selv prøvede (: Men tak for svar. Hvordan finde rjeg så vinklem mellem m og m1 nu?


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. februar 2010 af mathon

SQ = [1,-3,4] - [33/7, -8/7, -50/7] = [-26/7,-13/7,78/7]
|SQ| = 11,8915
 

SQp = [-25/14,-29/14,15/7] - [33/7, -8/7, -50/7] = [-13/2,-13/14,65/7]
|SQp| = 11,3726
 

V = cos-1(|SQp|/|SQ|) = cos-1(11,3726/11,8915) ≈ 17º


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Den vinkel φ kan du finde ud fra de to liniers retningsvektorer.

Linien m har retningsvektoren p = (2, 1, -6) (der har længden √(22+12+62) = √41 , og ovenfor fandt vi at PR er en retningsvektor for linien m1 . Vi finder

cos φ = pPR / (|p||PR|) . Skalarproduktet af to enhedsvektorer er lig med cosinus til vinklen mellem vektorerne.


Skriv et svar til: Projiction: linje på plan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.