Matematik

Hjælp med at isolere ln(x)

28. februar 2010 af screezer (Slettet)

Skal have isoleret x i følgende (kan det lade sig gøre ;D?):

y=2.4657*ln(x) - 6.2434   

y + 6.2434=2.4657 * ln(x) <- lægger til på hver side

(y + 6.2434)/(2.4657) =ln(x)       <- dividerer med 2.4657 på hver side (ved ikke om det er tilladt når der er ganget med ln(x), eller om der skal divideres med begge led på venstre side)

e^((y + 6.2434)/(2.4657))=e^(ln(x)) <- e^() på hver side

e^(y+6.2434)/2.4657)=x      <- DUFF

Hvad siger i? Og kan der gøres mere ved venstre side for at få den til at se mere pæn ud?


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det er korrekt, hvad du har gjort. Du kan udnytte, at exp(a+b) = exp(a) exp(b) og dermed udregne nogle af konstanterne:

x = exp(6,2434/2,4657) exp(y/2.4657) = 12,5799•e0,40556y


Svar #2
28. februar 2010 af screezer (Slettet)

 exp = expand?

Dno, har lavet det andet i hånden/uden TI, og exp er ikke noget jeg umiddelbart forstår.

Men tak for hjælpen! 


Svar #3
28. februar 2010 af screezer (Slettet)

 Hov forresten. Ville jeg efterfølgende kunne opstille x som funktion af y, altså x(y)=blabla (y's side)..?


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

exp(x) er en alternativ form for exponentialfunktionen ex

#3

Ja, det er jo det der er gjort ved at isolere x, så har du x som funktion af y, altså x(y) .


Svar #5
28. februar 2010 af screezer (Slettet)

 arhh ok.

Jamen så siger jeg tusind tak :)!


Skriv et svar til: Hjælp med at isolere ln(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.