Matematik

Parameterfremstilling for linje igennem punkt og to andre parameterfremstillinger - hjælp

01. marts 2010 af Fzang (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg er givet parameterfremstillinger for linjerne l og m, og desuden har jeg et punkt P.

Opgaven lyder: bestem en parameterfremstilling for den linje, der går gennem P og skærer både l og m.

Jeg er på ret bar bund. Er der nogen der lige kunne hjælpe mig lidt hen ad vejen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. marts 2010 af PeterValberg

Kunne du ikke lige skrive parameterfremstillingerne for linjerne og punktets koordinater ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
01. marts 2010 af Fzang (Slettet)

Jo da,

l : (x,y,z) = (8,0,0)+t*(1,0,1)
m: (x,y,z) = (4,-4,2)+s(1,2,0)

og punktet P(5,4,3)

Bestem en parameterfremstilling for den linje, der går gennem P og skærer både l og m.


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. marts 2010 af PeterValberg

Det nemmeste ville være, hvis linjerne l og m skærer hinanden i et punkt S(x,y,z) - undersød om det er tilfældet.

HVIS der er et skæringspunkt, så kan du jo "bare" bestemme parameterfremstillingen for den linje, der går gennem dette skæringspunkt og det oplyste punkt P.

Bare lige en hurtig tanke...

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
02. marts 2010 af Fzang (Slettet)

Se det var smart. De skærer, ser det ud til, og så kører den jo bare derfra.

Jeg ser på det når jeg har fået noget søvn :D


Svar #5
02. marts 2010 af Fzang (Slettet)

Kunne ikke nå at lave et edit inden for de 10 minutter...

De skærer i S(6,0,-2)

Retningsvektoren PS = (1,-4,-5) og et punkt, S(6,0,-2), som giver parameterfremstillingen

(x,y,z) = (6,0,-2)+u*(1,-4,-5) ; u ε R

Håber det er rigtigt. Det er lidt sent :p

Tak for forslaget.
 


Brugbart svar (1)

Svar #6
02. marts 2010 af PeterValberg

Ja, ideén var sådan set godt nok, men dog forkert.
Hvis du kigger på parameterforskriften for m, vil du opdage, at m er parallel med xy-planen, da z koordinaten for et punkt på m forbliver med at have værdien 2.

Dog vil jeg gerne forsvare min egen idé, den var ikke helt ved siden af, - jeg forklarer:

Vi kalder punktet (8, 0, 0) på linjen l for P
Vi kalder punktet (4, -4, 2) på linjen m for Q

Vi antager, at en ret linje gennem punkterne P og Q skærer m.
Jeg har været i gang med at tegne lidt 3D på papir for at kunne se, hvordan linjerne og disse punkter er placeret i forhold til hinanden.

Vi bestemmer en parameterfremstilling for denne rette linje n med P(5, 4, 3) som P0:
(jeg springer lige alle udregninger over)

Nu mangler vi sådan set bare, at finde ud af om linjen n skærer linjen m, hvis den gør er linjen n, den linje, du skal finde en parameterfremstilling for.
Du kan kontrollere dette med to ligninger med to ubekendte (fx for x og y koordinaternes udtryk i de to linjers ligninger) og find en værdi for de to parametere (u og s) og kontrollér ved hjælp af z koordinaternes udtryk.

Jeg vil ikke vise den udregning, men overlade den til dig :-) men jeg kan fortælle dig, at der er et skæringspunkt mellem linjerne n og m i punktet

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
02. marts 2010 af Fzang (Slettet)

Fortæl mig så lige hvor det er jeg fejler i min udregning (vedhæftet). Umiddelbart synes jeg selv at det ser pænt ud, men...?


Brugbart svar (2)

Svar #8
02. marts 2010 af PeterValberg

Du skal checke for ALLE koordinater (x, y, z), hvis de ikke alle giver de samme, er der ikke skæring (det går galt med z-koordinaten:

0 + t = 2 + 0s
0 + (-2) = 2 + 0·2
-2 ≠ 2

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Parameterfremstilling for linje igennem punkt og to andre parameterfremstillinger - hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.