Matematik

ligning for cirkels centrum og radius

01. marts 2010 af andreaspeter89 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal oplyse centrum og radius for ligningens cirkel. Jeg har gjort det med en ligning, men problemet med denne er naar man skal omskrive den til den generelle (x+a)^2 + (y+b)=r^2 og i den forbindelse skal bruge kvadratsæt kan jeg ikke faa det til at passe.

Her er ligningen med problemet:

{1 over 2}x^2+{1 over 2}y^2-4x+6y= 6'

Tusind tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. marts 2010 af mathon

{1 over 2}x^2+{1 over 2}y^2-4x+6y= 6'

hvad betyder "mærket" ved = 6'  ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. marts 2010 af mathon

               ½x2 + ½y2 - 4x  + 6y = 6

               x2 + y2 - 8x + 12y = 12               

kan du herfra?


Svar #3
01. marts 2010 af andreaspeter89 (Slettet)

mærket ved 6 var et uheld.

det skridt har jeg ogsaa prøvet:

her vil jeg saa sige: (x+sqrt(8))^2  og (y+sqrt(12))^2

men det vil jo aldrig give henholdsvis x^2 + 8x og y^2 + 12y som det skal? :S

den første vil f.eks. give noget nær y^2+ 12 + 7y (ved hovedregning)

jeg maa lave en fejl et sted men forstaar bare ikke hvor.


Svar #4
01. marts 2010 af andreaspeter89 (Slettet)

den første = den sidste


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. marts 2010 af mathon

     x2 - 8x + y2 + 12y = 12

     x2 - 8x + 16 + y2 + 12y + 36 = 12 + 16 + 36

     (x-4)2 + (y+6)2 = 64

     (x-4)2 + (y+6)2 = 82


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. marts 2010 af mathon

alment
    cirklen med
    ligningen             x2 + y2 + 2dx + 2ey + f = 0
    har
                              centrum C = (-d,-e) og radisus r = √(d2 + e2 - f)


Svar #7
01. marts 2010 af andreaspeter89 (Slettet)

har fundet min fejl saa og forstaar det nu. takker meget :)


Skriv et svar til: ligning for cirkels centrum og radius

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.