Kemi

aktuel koncentration af filtrat

02. marts 2010 af Maria Knudsen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :)

jeg har en opgave som jeg er meget i tvivl om hvad jeg skal stille op med:

25,0 ml 2,00 mM SrCl2 blandes ved en given temperatur med 15,0 ml 4,00 mM Na2SO4. Der dannes et bundfald af strontiumsulfat.

a) Opskriv et reaktionsskema for fældingsreaktionen.

SrCl2(aq) + Na2SO4(aq) → SrSO4(s) + 2NaCl2(aq)

Bundfaldet filtreres fra, og den aktuelle koncentration af Sr2+ i filtratet bestemmes til at være 7,5*10-4 M.

b) Beregn den aktuelle koncentration af SO42- i filtratet.
 

på forhånd tusind tak for hjælpen :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. marts 2010 af mathon

                         (7,5·10-4 M)•[SO42- ] = Ko = 2,8·10-7 M2

                         [SO42- ] = 0,000373 M + overskuddet

antal mol                                                            overskud
        (0,040 L)·(0,000373 mol/L) + ((0,015 L)·(4·10-3 mol/L) - (0,025 L)·(2·10-3 mol/L)) = 2,4933·10-5 mol

i en opløsning på 40 mL

      
                        [SO42- ] = (2,4933·10-5 mol)/(0,040 L) = 0,000623 M = 0,623 mM


 


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. marts 2019 af Felici (Slettet)

#1

                         (7,5·10-4 M)•[SO42- ] = Ko = 2,8·10-7 M2

                         [SO42- ] = 0,000373 M + overskuddet

antal mol                                                            overskud
        (0,040 L)·(0,000373 mol/L) + ((0,015 L)·(4·10-3 mol/L) - (0,025 L)·(2·10-3 mol/L)) = 2,4933·10-5 mol

i en opløsning på 40 mL

      
                        [SO42- ] = (2,4933·10-5 mol)/(0,040 L) = 0,000623 M = 0,623 mM


 

Hvorfor sættes opløselighedsproduktet til at være Ko = 2,8·10-7 M2 ?

For strontiumsulfat giver google følgende værdier:
Solubility product (Ksp): 3.44 x 10−7
Solubility in water: 0.0135 g/100 mL (25 °C); 0.014 g/100 mL (30 °C)
 


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. marts 2019 af mathon

  \small K_{sp}=2.8\cdot 10^{-7}\; M^2\qquad\textup{Kilde: Taschenbuch der Chemie}
                                                             \small \textup{Lautenschläger, Schröter, Wanninger}
                                                            \small \textup{Verlag: Harri Deutsch}

                                                             \small \textup{ISBN-13}\quad978-3-8171-1760-4

men Wicki
opgiver:     \small K_{sp}=3.44\cdot 10^{-7}\; M^2
                                                             


Brugbart svar (1)

Svar #4
11. marts 2019 af mathon

     SrCl(aq)  +  Na2SO(aq)   \small \longrightarrow  SrSO(s)  +  2 NaCl (aq)

med Wicki-værdien:

                         (7,5·10-4 M)•[SO42- ] = Ko = 3.44·10-7 M2

                         [SO42- ] = 0,000459 M + overskuddet

antal mol                                                            overskud
        (0,040 L)·(0,000459 mol/L) + ((0,015 L)·(4·10-3 mol/L) - (0,025 L)·(2·10-3 mol/L)) = 2,836·10-5 mol

i en opløsning på 40 mL

                        [SO42- ] = (2,863·10-5 mol)/(0,040 L) = 7.09·10-4 M = 0.709•10-3 M =  0.709 mM


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. marts 2019 af Felici (Slettet)

Mange tak for dit svar.

Næste delopgave er bestemmelse af opløselighedsproduktet for strontiumsulfat.

Bestemmes denne så ved: Ko =  7,5·10-4 M * 0.709*10^-3 M

Altså ved at bruge den oplyste aktuelle koncentration for Sr^2+ og gange denne med den beregnede for SO4^2- ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. marts 2019 af mathon

Ved at bruge den oplyste aktuelle koncentration for Sr2+ og gange denne med den samme koncentration for SO42- 
                 \small K_{O}=\left (7.5\cdot 10^{-4}\; M \right )^2=5.6\cdot 10^{-7}\; M^2


Skriv et svar til: aktuel koncentration af filtrat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.