Matematik

ciklens ligning

13. februar 2005 af andreasc (Slettet)
kan ikke finde ud af denne opg.

I et koordinatsystem er en cirkel bestemt ved ligningen:
x² - 6x + y² + 8y = 0

A. Bestem Centrum og radius for cirklen

B. Bestem en ligning for den tangent til cirklen, der går gennem koordinatsystemets begyndelse

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. februar 2005 af C.N (Slettet)

cirkelens ligning er bestemt ved:

(x-1)^2+(y-y1)^2=r^2

din ligning for cirklen vil derfor hedde:

(x-3)^2+(y+4)^2=25



Brugbart svar (0)

Svar #2
13. februar 2005 af C.N (Slettet)

ud fra ligningen kan du så finde centrum:

x,y=(-x1,-y1) => -(-3,4)= (3,-4)

radius = 25

Ligningen for tangenten finder du ved at finde den hældningen for den linie der går igennem cirklens centrum og igennem koordinatsystemets begyndelse (0,0)

(y2-y1)/(x2-x1)=alpha

linien for tangenten vil være ortogonal på hældning, altså vinkelret.

for at to linier kan være ortogonale, gælder det:

alpha*alphatangent=-1

ligningen for tangenten er da givet ved:

y-y1=alphatangent*(x-x1)


Svar #3
14. februar 2005 af andreasc (Slettet)

forstår stadig ikke den sidste opg.
det med tangenten :/

hvad gør jeg helt præcist ?

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#3:

A. En ligning for cirklen er

(x-3)^2 + (y+4)^2 = 25

ergo centrum C(3,-4) og radius r=5.

B. Hvis vi følger C.N's instruks, kan du nok se det.

Lad os bestemme en ligning for linien n gennem C og origo O(0,0). Hertil er det tilstrækkeligt at beregne hældningskoefficienten, a;

a = (delta y)/(delta x) = (-4)/3 = -4/3

ergo

n: y = -4/3*x

Linien t gennem O og vinkelret på n har hældningen c givet ved

a*c = -1 <=> c = -1/a = 3/4



t: y = 3/4*x

er en ligning for tangenten. Hvis du betvivler, at dette er en tangent til cirklen, så prøv engang at indsætte ligningen i cirklens ligning;

(x-3)^2 + (3/4*x + 4)^2 = 25

og reducér til

25/16*x^2 = 0

som tydeligvis kun har løsningen x=0, og dermed er y=0 ifølge liniens ligning. Da der således er netop ét fællespunkt, er t tangent til cirklen.

//Singularity

Skriv et svar til: ciklens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.