Matematik

Løs ligningen

03. marts 2010 af CilleNielsen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen der kan hjælpe mig med at løse ligningen:

x - 1/x = 4

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2010 af NejTilSvampe

 gang med x i hvert led og du får en andengradsligning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. marts 2010 af mathon

     x - 1/x = 4     x≠0

     x2 - 1 = 4x

     x2 - 4x - 1 = 0


Svar #3
03. marts 2010 af CilleNielsen (Slettet)

hmm, i min facitliste står der:

x = 2 ± √5

det stemmer da ikke overens med #2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. marts 2010 af NejTilSvampe

 Du skal selv løse x^2 -4x -1 = 0 

:P han forærer dig ikke bare facit.


Svar #5
03. marts 2010 af CilleNielsen (Slettet)

Har gjort således:

x^2-4x-1=0

x*(x-4-1)=0

x=0 v x-4-1=0

x = 0 v x = 5

 er det rigtigt og hvor kommer √ ind henne?


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er ikke rigtigt. Ligning nr 2 er forkert. Konstanten -1 i ligning 1 har ikke x som faktor, så du kan ikke sætte x udenfor parentesen, som du gør i ligning 2.


Svar #7
03. marts 2010 af CilleNielsen (Slettet)

Må sku opgive, jeg forstår den ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

I #1 har mathon vist, hvordan du kommer frem til en 2.-gradsligning. Den skal du så løse ved de sædvanlige metoder.

Kan du ikke se, hvad du gør galt i #5 ?


Svar #9
03. marts 2010 af CilleNielsen (Slettet)

Jamen jeg forstår ikke hvordan ejg kommer frem til at der skal stå x = 2 ± √5

da diskriminaten giver: 20

og så når jeg skal regne x ud med xformlen giver det kommatal, hvilket det ikke skal :s


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9

√20 = 2√5

Ligningen som du har formuleret den har de løsninger, som mathon har givet i #1

Måske du kan besvare dette spørgsmål. I #0 , er din ligning snarere

(x-1)/x = 4 ?

Den ligning er jo ikke en 2.-gradsligning, men den har løsningen x = -1/3 .


Skriv et svar til: Løs ligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.