Matematik

HJÆLP!!, kan slet ikke komme videre!

03. marts 2010 af bjorkliv (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej sidder med en meget mærkelig opgave! hvor jeg skal sætte Z=x2.. og så til slut regne X ud

opgaven er følgende:

5(x+1)2+8(x+1)-220=0

Altså det er vel noget med at jeg skal få det til at ligne en andengradsligning ? og noget med diskriminantformlen? eller hvad. ved slet ikke hvor jeg skal starte og hvor jeg skal ende!

håber virkelig at det er en der vil hjælpe. på forhånd mange tak!

vh.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Skal du mon ikke sætte (x+1) = Z ??, så får du 5*Z2 +8*Z -220 = 0. Senere skal du så erstatte Z med x+1...


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det er jo allerede en 2.-gradsligning i x, som du har skrevet den der. Måske du kan substituere z = (x+1) og så få en 2.-gradsligning i z; men den er ikke stort pænere end ligningen i x. Andengradsligningen løser du ved først at finde diskriminanten. Dens fortegn fortæller, om der er to, een, eller ingen reelle rødder i ligningen.


Svar #3
03. marts 2010 af bjorkliv (Slettet)

jo har lige kigget:)

det hedder:

x2=Z

x+1=Z


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Det kan ikke hedde begge dele på en gang, det må være x+1 = Z


Svar #5
03. marts 2010 af bjorkliv (Slettet)

.


Svar #6
03. marts 2010 af bjorkliv (Slettet)

under opgaven står der følgende:

"(vink: sæt henholdsvis x2=z og x+1=z)"


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

nåhh, det lysner på det, så skal du bare gøre, som der står, jeg synes bare, at det vink er noget for besværligt, og da det kun er et vink, så nøjes med at sætte x+1 = Z


Svar #8
03. marts 2010 af bjorkliv (Slettet)

.


Svar #9
03. marts 2010 af bjorkliv (Slettet)

så at den hedder :

5z2+8z-220=0

kan det passe?


Svar #10
03. marts 2010 af bjorkliv (Slettet)

.


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

ja, og når du så har fundet Z, så skal du finde x


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#10

Men som jeg skrev i #2, kan jeg ikke se nogen fordel ved at gøre det. Du kan lige så godt løse den oprindelige ligning i x.


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

#12 jeg tror han har fået opgaven for at lære at substituere og samtidig lære at finde den bedste substitution på en gíven opgave


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#13 - Det er meget muligt, men så er opgaven ikke valgt særlig pædagogisk.


Skriv et svar til: HJÆLP!!, kan slet ikke komme videre!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.