Matematik

Løs følgende ligning ved beregning:

10. marts 2010 af MogensE (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Hvordan løser man denne ved beregning?
Skal man ikke bruge ln? 

121,25^x=48*0,75^x


Brugbart svar (2)

Svar #1
10. marts 2010 af mathon

                   (121,25x/0,75x) = 48           man dividerer to potenser med samme eksponent ved at
                                                              beholde eksponenten og dividere rødderne

                   (121,25/0,75)x = 48

                   ln(121,25/0,75)·x = ln(48)

                   x = ln(48) / ln(121,25/0,75)


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. marts 2010 af Mr.Plauborg (Slettet)

hvordan ville det så se ud, hvis der i stedet for stod:

12*1,25^x=48*0,75^x

 ?????? :D

NOOB


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. marts 2010 af mathon

divider med 12 på begge sider


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. marts 2010 af Mr.Plauborg (Slettet)

Tak :)


Svar #5
10. marts 2010 af MogensE (Slettet)

Okay, men tror der hvor min film knækker, er hvornår jeg skal bruge Ln.


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. marts 2010 af mathon

...bl.a. når den ubekendte står som potenseksponent


Svar #7
10. marts 2010 af MogensE (Slettet)

(12*1,25x/0,75x) = 48
(12*1,25/0,75)x = 48
ln(12*1,25/0,75)·x = ln(48)
x = ln(48) / ln(12*1,25/0,75)=1,292238644

Ville det være sådan, hvis det var med 12 så?
 


Svar #8
10. marts 2010 af MogensE (Slettet)

Super, så er jeg med :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. marts 2010 af mathon

(12·1,25x/0,75x) = 48

(1,25/0,75)x = 4

ln(1,25/0,75)·x = ln(4)

x = ln(4) / ln(1,25/0,75) = 2,71383


Svar #10
10. marts 2010 af MogensE (Slettet)

Okay, så du dividere med 12?
Altså du gør det modsatte af at gange = divider, fordi der står gange foran 12?


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. marts 2010 af mathon

12 går dejlig nemt op i 48


Svar #12
10. marts 2010 af MogensE (Slettet)

Ja okay.

Så prøver jeg lige at lave et eksempel, og se om jeg kan finde ud af det.
Det er fordi vi skal til prøve i eksponentielle funktioner.

Vil du sige om det er rigtigt eller forkert, det jeg har lavet, når jeg har lavet det? 


Svar #13
10. marts 2010 af MogensE (Slettet)

Et tilfældigt eksempel:

 3*1,5^x=18

1,5^x=18/3      <- 

ln(1,5)*x=ln(6)

x=ln(6) / ln(1,5) = ....

Det sted jeg er i tvivl, er der hvor jeg har markeret med <-. altså om det skal være ^x eller *x


Brugbart svar (0)

Svar #14
10. marts 2010 af mathon

             ln(ax) = ln(a)·x

...så det er rigtig nok


Svar #15
10. marts 2010 af MogensE (Slettet)

 Okay, jeg siger tak for hjælp!


Skriv et svar til: Løs følgende ligning ved beregning:

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.