Fysik
Fysik opgave om straffespark
17. februar 2005 af
Peter L (Slettet)
Jeg har fået til opgave at lave en opgave om straffespark. jeg har været ude og lave nogle målinger. Jeg har haft lidt svært ved at finde ud af hvad jeg kunne skrive om. Jeg har gjort et forsøg, men jeg vil blive glad for hvis der er en der lige skimte opgaven og komme med nogle forslag til hvad jeg kan skrive om.
Formål:
Formålet med denne øvelse er at finde ud af hvorvidt det er muligt at redde en bold.
Materialer:
For at lave denne rapport har vi udført nogle forsøg hvor vi brugt et målebånd, et videokamera, et mål, et stopur og er apparat til at måle reaktionsevnen,
Diskussion:
Boldens tid fra at bevæge sig de 11 meter fra pletten til målstregen (målt med videokamera)= 0,90 sekunder. Så boldens gennemsnitsfart er=v=s/t= 11m/ 0,90 sek= 12,22 m/sek eller 44 km/t.
Herunder er den en (t,s)- og (t,v)-graf af boldens gennemsnitsfart:
Reaktionstid for målmand ( målt med et specielt reaktionsapparat, hvor vi tog gennemsnittet af 10 forsøg ) = 0,17 sekunder.
Tiden det tager for en målmanden, i et spring, at komme fra midten af målet og ud til målstolpen ( målt
med videokamera)= 0,95 sekunder. Målmandens gennemsnits fart er=v=s/t=(7,19/2)m/ 0,95 sek= 3,78 m/sek eller 13,62 km/t
Herunder er den en (t,s)- og (t,v)-graf af målmandens gennemsnitsfart:
Hvis en straffesparks spiller skyder bolden over i en af siderne tager det som sagt 0,90 sekunder før den er inde. Går vi ud fra af målmanden først reagere i det spilleren sparker til bolden har han ikke en chance for at rede bolden. For da hans reaktionstid er 0,17 sekunder skal man ligge dem til de 0,95 sekunder det tager at komme ud til stolpen kommer han 0,22 sekunder for sent.
Jeg vil herunder prøve at regne ud hvor langt ude straffesparket skal tages før at målmanden har en chance for at rede bolden. Vi går ud fra at bolden bibeholder dens gennemsnitsfart:
0,90 sek/ 11 m= 0,082 m/sek
nu ved vi hvor langt bolden kommer på 1 sekund og vi ved at bolden skal komme 22 sekunder senere, derfor:
0,22 sek/ 0,82 m/ sek= 2,69 m
det vil sige at hvis målmanden skal nå at rede bolden skal sparket tages 2,69 m længere ude, altså på en afstand af (11m + 2,69m= 13,69m) fra målet.
Hvis man går ud fra at spiller og målmand, inden selve skuddet, har besluttet hvad de vil gøre kan man lave et lille skema over hvor stor sandsynligheden er for at der bliver scoret. I dette skema går man også ud fra at vis spilleren har valgt at skyde til en af siderne og målmanden har tænkt sig af hoppe til den samme side, går bolden ikke ind.
Spilleren har to muligheder er vælge imellem:
S: at skyde ud i en af siderne.
L: at skyde lige i midten af målet.
Målmanden har også to muligheder:
S: at hoppe til en af siderne.
L: at blive stående i midten af målet.
Sandsynligheden afhænger af hvilken af overstående der vælges. Det ses i skemaet her:
Spiller Målmand Sandsynlighed
S + S = 0,75
S + L = 1
L + S = 1
L + L = 0
Fejlkilder:
• Det at målmanden i hoppet skal helt ud til stolpen for at rede bolden passer ikke helt da bolden også har en bredde.
• Målmanden når at aflæse spilleren inden han skyder og er derfor allerede i luften når bolden rammes.
• Bolden vil højst sandsynligt have en mindre gennemsnitsfart, når der skydes længere fra målet.
• Vi har ikke taget højde for hvor højt målmanden er oppe når han når målstolpen.
Formål:
Formålet med denne øvelse er at finde ud af hvorvidt det er muligt at redde en bold.
Materialer:
For at lave denne rapport har vi udført nogle forsøg hvor vi brugt et målebånd, et videokamera, et mål, et stopur og er apparat til at måle reaktionsevnen,
Diskussion:
Boldens tid fra at bevæge sig de 11 meter fra pletten til målstregen (målt med videokamera)= 0,90 sekunder. Så boldens gennemsnitsfart er=v=s/t= 11m/ 0,90 sek= 12,22 m/sek eller 44 km/t.
Herunder er den en (t,s)- og (t,v)-graf af boldens gennemsnitsfart:
Reaktionstid for målmand ( målt med et specielt reaktionsapparat, hvor vi tog gennemsnittet af 10 forsøg ) = 0,17 sekunder.
Tiden det tager for en målmanden, i et spring, at komme fra midten af målet og ud til målstolpen ( målt
med videokamera)= 0,95 sekunder. Målmandens gennemsnits fart er=v=s/t=(7,19/2)m/ 0,95 sek= 3,78 m/sek eller 13,62 km/t
Herunder er den en (t,s)- og (t,v)-graf af målmandens gennemsnitsfart:
Hvis en straffesparks spiller skyder bolden over i en af siderne tager det som sagt 0,90 sekunder før den er inde. Går vi ud fra af målmanden først reagere i det spilleren sparker til bolden har han ikke en chance for at rede bolden. For da hans reaktionstid er 0,17 sekunder skal man ligge dem til de 0,95 sekunder det tager at komme ud til stolpen kommer han 0,22 sekunder for sent.
Jeg vil herunder prøve at regne ud hvor langt ude straffesparket skal tages før at målmanden har en chance for at rede bolden. Vi går ud fra at bolden bibeholder dens gennemsnitsfart:
0,90 sek/ 11 m= 0,082 m/sek
nu ved vi hvor langt bolden kommer på 1 sekund og vi ved at bolden skal komme 22 sekunder senere, derfor:
0,22 sek/ 0,82 m/ sek= 2,69 m
det vil sige at hvis målmanden skal nå at rede bolden skal sparket tages 2,69 m længere ude, altså på en afstand af (11m + 2,69m= 13,69m) fra målet.
Hvis man går ud fra at spiller og målmand, inden selve skuddet, har besluttet hvad de vil gøre kan man lave et lille skema over hvor stor sandsynligheden er for at der bliver scoret. I dette skema går man også ud fra at vis spilleren har valgt at skyde til en af siderne og målmanden har tænkt sig af hoppe til den samme side, går bolden ikke ind.
Spilleren har to muligheder er vælge imellem:
S: at skyde ud i en af siderne.
L: at skyde lige i midten af målet.
Målmanden har også to muligheder:
S: at hoppe til en af siderne.
L: at blive stående i midten af målet.
Sandsynligheden afhænger af hvilken af overstående der vælges. Det ses i skemaet her:
Spiller Målmand Sandsynlighed
S + S = 0,75
S + L = 1
L + S = 1
L + L = 0
Fejlkilder:
• Det at målmanden i hoppet skal helt ud til stolpen for at rede bolden passer ikke helt da bolden også har en bredde.
• Målmanden når at aflæse spilleren inden han skyder og er derfor allerede i luften når bolden rammes.
• Bolden vil højst sandsynligt have en mindre gennemsnitsfart, når der skydes længere fra målet.
• Vi har ikke taget højde for hvor højt målmanden er oppe når han når målstolpen.
Svar #1
17. februar 2005 af C.N (Slettet)
lige ét spørgsmål:
du skriver at bolden tager 0,90 sekunder for at nå de 11m fra pletten og ind til linien, men er det i lige linie?
for' der vil være længere end 11 m ud til stolpen og derved vil der gå længere tid og det giver jo også målmanden længere tid at reagerer i -ik'?
Ved ikke om jeg er helt galt på den?
du skriver at bolden tager 0,90 sekunder for at nå de 11m fra pletten og ind til linien, men er det i lige linie?
for' der vil være længere end 11 m ud til stolpen og derved vil der gå længere tid og det giver jo også målmanden længere tid at reagerer i -ik'?
Ved ikke om jeg er helt galt på den?
Skriv et svar til: Fysik opgave om straffespark
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
