Matematik

løsning af 2 eksponentielle funktioner

14. marts 2010 af CarpeDiem1 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej!

Jeg sidder og bøvler med en matematik aflevering hvor jeg bl.a. skal løse disse to ligninger:

A1) Tegn i samme almindelige koordinatsystem graferne for følgende funktioner: f(x) = 3*1,06^x og g(x)=8*0,8^x
DEN HAR JEG LAVET SOM DEN ENESTE

A2) Alle eksponentielle funktioner har forskrift af formen: f(x)=b*a^x. Redegør for den grafiske betydning (i det logaritmiske koordinatsystem) af tallene a og b.

A3) Løs liningerne (hvilken formel skal jeg bruge til det????)

a: 3*1,06^x=100

og

b: 6=8*0,8^x

A4) angiv formlen for fordoblingskonstaten og bestem fordoblingskonstanten for funktionen f i opgave A1 (hvordan gør man det???)

A5) bestem skæringspunktet mellem graferne for funktionerne f og g i opgave A1 - både grafisk og ved beregning.

På forhånd tak. Jeg er så frygtelig dårlig til matematik det samme er min mor og far.


Svar #1
14. marts 2010 af CarpeDiem1 (Slettet)

tilføjelse til

A4) angiv formlen for fordoblingskonstaten og bestem fordoblingskonstanten for funktionen f i opgave A1
Angiv formlen for halveringskonstaten, og bestem halveringskonstaten for funktionen g i opgave A1 (hvordan gør man det???)
 


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. marts 2010 af Isomorphician

A2:

a: Fremskrivningsfaktoren. Viser hvor meget funktionsværdien vokser når x vokser med 1.

b: Funktionsværdien i x = 0.

A3:

a:

3*1,06x = 100 <=>

1,06x = 100/3 <=>

x*log(1,06) = log(100/3) <=>

x = log(100/3)/log(1,06) <=>

x = .......

A4:

T2 = log(2)/log(a)

T½ = log(½)/log(a)

(hvor a er fremskrivningsfaktoren fra enten f(x) eller g(x))

A5:

Løs:

3*1,06x = 8*0,8x


Brugbart svar (2)

Svar #3
14. marts 2010 af mathon

           X2  = ln(2)/ln(a)           a>1

           X½ = ln(1/2)/ln(a)        0<a1


Brugbart svar (2)

Svar #4
14. marts 2010 af mathon

                           f(x) = y = b·ax

                           log(y) = log(b) + log(ax)

                           log(y) = log(a)·x + log(b)      som er et lineært udtryk i et enkeltlogaritmisk
                                                                        koordinatsystem hvor førsteaksen er ækvidistant
                                                                        og andenaksen logaritmisk

undertiden skrevet

                          Y = Ax + B                         hvor stort bogstav betyder log af det tilsvarende lille
                                                                                                                                     
          bogstav

på den enkeltlogaritmiske afbildning aflæses linjens hældningskoefficient log(a) = A
hvoraf a beregnes
                          a = 10A

skæringen med 2.aksen log(b) = B aflæses
hvoraf b beregnes
                          b = 10B


Svar #5
14. marts 2010 af CarpeDiem1 (Slettet)

nej tusind tak hvor er I søde.


Svar #6
14. marts 2010 af CarpeDiem1 (Slettet)

opgave A3:

3*1,06x = 100
1,06x = 100/3
0,0253 = 1,5228
x = 1,5228/0,0253
x= 60,1924


6=8*0,8^x
8*0,8x = 6
0,8x = 6/8
1,0218 = -0,1249
x = -0,1249/1,0218
x= -0,1222

kan det passe??


Brugbart svar (1)

Svar #7
14. marts 2010 af Isomorphician

Du kan altid sætte x-værdien du har fundet ind i den oprindelige ligning og se om det skulle passe.

Den første er stort set rigtig - du har bare afrundet lidt meget inden den sidste udregning.

Den anden er ikke rigtig.


Svar #8
14. marts 2010 af CarpeDiem1 (Slettet)

okay. Jeg bliver ved med at få det samme resultat. Kan du sige hvor fejlen er? :-)

Nu har jeg også forsøgt at lave A4 og A5.

A4:
f(x) = 3*1,06x
T2= 0,30/1,00 = 0,3
T½ = -0,30/1,00 = -0,3

g(x) = 8*0,8x
T2=0,30/-0,09=-3,333
T½ = -0,30/-0,09=3,333
 

A5:
3*1,06x = 8*0,8x
3,18=6,4
 


Brugbart svar (1)

Svar #9
14. marts 2010 af Isomorphician

6 = 8*0,8x <=>

6/8 = 0,8x <=>

log(6/8) = x*log(0,8) <=>

(log(6/8))/(log(0,8)) = x <=>

1,28922 = x

A4:

Du skal kun finde fordoblingskonstanten for den voksende funktion, og halveringskonstanten for den aftagende funktion.

X2 = ln(2)/ln(1,06) = 11,89566

X½ = ln(½)/ln(0,8) = 3,10628

A5:

f(x) = g(x) <=>

3*1,06x = 8*0,8x <=>

(3/8)*1,06x = 0,8x <=>

3/8 = (0,8x)/(1,06x) <=>

3/8 = (0,8/1,06)x <=>                                   her bruges potensregnereglen: ap/bp = (a/b)p

ln(3/8) = x*ln(0,8/1,06) <=>

(ln(3/8))/(ln(0,8/1,06)) = x <=>

3,48538 = x

x-værdien indsættes i en af de oprindelige funktionsudtryk for at finde funktionsværdien til skæringspunktet:

f(3,48538) = 3*1,063,48538 = 3,67555

Skæringspunktet mellem graferne er altså (3,48538; 3,67555)


Svar #10
14. marts 2010 af CarpeDiem1 (Slettet)

Hold da op.

Tusind tak. Jeg kan virkelig bare ikke se hvordan du når frem til resultatet i A3 b

6 = 8*0,8x

6/8 er 0,75 = 0,8x

log(6/8) er 6,643 = x*log(0,8) er -0,096 

6,643/-0,096 = x

x = - 69,1979
 


Brugbart svar (1)

Svar #11
14. marts 2010 af Isomorphician

log(6/8) = -0,12494

log(0,8) = -0,09691


Svar #12
14. marts 2010 af CarpeDiem1 (Slettet)

okay jeg tror der er noget galt med min lommeregner.

Jeg kan bare ikke nå frem til det resultat - men tak.

Nu kan jeg jo så heller ikke få den her til at gå op.

f(x) = g(x)
3*1,06x = 8*0,8x
(3/8)*1,06x = 0,8x
3/8 = (0,8x)/(1,06x)
3/8 = (0,8/1,06)x
ln(3/8) = x*ln(0,8/1,06)
(ln(3/8))/(ln(0,8/1,06)) = x
3,48538 = x
 

Jeg taster 3/8 ind og trykker på knappen LN = 1,442

0,8^x trykker igen på LN = 1,051
1,06^x trykker igen på LN = 1,003

1,051/1,003 = 1,047 ???


Brugbart svar (1)

Svar #13
14. marts 2010 af Isomorphician

ln(3/8) = -0,98083

ln(0,8/1,06) = -0,28141


Svar #14
14. marts 2010 af CarpeDiem1 (Slettet)

tusind tusind tak for alt


Brugbart svar (1)

Svar #15
14. marts 2010 af mathon

A3
          6 = 8*0,8x
          8·0,8x = 6
          0,8x = 6/8 = 3/4 = 0,75
          ln(0,8)·x = ln(0,75)
          x = ln(0,75)/ln(0,8)
          x = 1,28922


Skriv et svar til: løsning af 2 eksponentielle funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.