Fysik

fotoelektisk effekt

18. februar 2005 af mathman (Slettet)
I en forsøgsserie belyses en metaloverflade med elektromagnetisk stråling med forskellige frekvenser. Herved løsrives elektroner, og for hver frekvens F bestemmes den maksimale kinetiske energi (E-kin) af de løsrevne elektroner. Måleresultaterne fremgår af en sådan tabel:
f/PHz: 1,17 - 1,32 - 1,65 - 1,90 - 2,13
Ekin/aJ: 0,11 - 0,21 - 0,42 - 0,56 - 0,74

a) bestem en værdi for planck konstanten ud fra forsøgsserien.

Der har jeg lavet en LinReg, of fundet den til 6,43 * 10^-34

b) Bestem løsrivelsesarbejdet for metallet, og identificer stoffet.!

Det er så der jeg er gået en smule kold!!!! Er der en der ved hvordan den kan lavet?!!!!

kristian//

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

Kristian:

Måske kan dette klarlægge problemstillingen;

FOTOELEKTRISK EFFEKT ('FOTOEFFEKTEN')
"Når en metaloverflade bestråles med lys, kan elektroner absorbere energi fra fotonerne og løsrives fra de positive metalioner, hvis fotonenergien overstiger løsrivelsesarbejdet for metallet"

Einstein leverede i 1905 den første korrekte analyse af "fotoeffekten", idet han benyttede energibevarelse til at slutte, at den maksimale kinetiske energi E_kin af fotoelektronerne er

E_kin = h*f - A

hvor A er løsrivelsesarbejdet for det pågældende metal.

Ved at lave en lineær regression på datasættet (f,E_kin) kan man således estimere Plancks konstant, h samt metallets løsrivelsesarbejde, A, som regressionsliniens hældning henholdsvis afskæring af andenaksen.

Er du med så langt?

//Singularity

Svar #2
18. februar 2005 af mathman (Slettet)

ja, jeg far skæringen med andenaksen til at være -0,6428.

Svar #3
18. februar 2005 af mathman (Slettet)

hvad skal jeg bruge det til?

Brugbart svar (0)

Svar #4
18. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#2: -0.6428 (gulerødder)? :-)

Det er fysik det her. Enhederne skal angives - ellers siger resultatet jo intet i sig selv.

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #5
18. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#3: Afskræringen af andenaksen er et estimat af løsrivelsesarbejdet for metallet. Det bliver tydeligt, hvis du sammenholder ligningen for regressionslinien;

y = a*x + b

med det teoretiske udtryk

E_kin = h*f - A

Kommentaren i #4 til resultatet i #2 er ganske vist sarkastisk ment, men pointen er, at man fra starten af skal gøre sig klart, hvilke enheder der benyttes for de forskellige fysiske variable. Enhederne skal være konsistente - ellers kan man ikke tolke sine resultater korrekt.

//Singularity

Skriv et svar til: fotoelektisk effekt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.