Matematik

ligning med brøker

15. marts 2010 af kalle09 (Slettet) - Niveau: C-niveau

hej.. jeg har lige en ligning til som jeg ikke kan finde ud af.. hvis der er en der har tid til at hjælpe ?

80/10x-5 = 12/x+3 + 13/2x-1

det må gerne blive skåret ud i pap for er ikke så skrap til det.. så ikke være bange for at være lidt nedladende:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du mener formodentlig

80/(10x-5) = 12/(x+3) + 13/(2x-1)

På venstre side bemærker man, at (10x-5) = 5(2x-1) . Brøkerne er ikke defineret for x = -3 og for x = 1/2, idet nævnerne her bliver 0. Med dette forbehold kan vi gange med (x+3)(2x-1) på hver side i ligningen og får

16(x+3) = 12(2x-1) + 13(x+3) der reduceres til

21x = 21 eller

x = 1


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. marts 2010 af mathon

             x∉{-3,1/2}

            multiplicer med 5(2x-1)(x+3) på begge sider


Svar #3
15. marts 2010 af kalle09 (Slettet)

det står ikke i parrents i min opgave? har skrevet det lige som det står ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3 - Bruges der så vandrette brøkstreger i din opgavetekst?


Skriv et svar til: ligning med brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.